İsrail Başbakanı Netanyahu geri vites yaptı: ABD-İran gerilimine İsrail'in dahil edilmemesi gerek

İsrail Başbakanı Netanyahu geri vites yaptı: ABD-İran gerilimine İsrail'in dahil edilmemesi gerek

İranlı General Kasım Süleymani'nin öldürüldüğü saldırının ardından ilk yaptığı açıklamada ABD'nin yanında yer aldıklarını söyleyen İsrail Başbakanı Netanyahu, dün kabineye yaptığı konuşmada "ABD-İran gerilimine İsrail'in dahil edilmemesi gerek" dedi.

İsrail basınında yer alan haberlerde, Başbakan Netanyahu liderliğinde toplanan güvenlik kabinesinde bölgesel gelişmelerin ele alındığı vurgulandı. Netanyahu'nun toplantıda güvenlik kabinesine hitaben, "Süleymani'nin öldürüldüğü saldırıda İsrail'in payının olmadığı, bu nedenle de ülkesinin ABD ile İran arasındaki gerginliğe dahil edilmemesi gerektiğini" dile getirdiği kaydedildi.  Buna karşın, Netanyahu'nun bakanlarına ABD'ye desteği ön plana çıkararak, Süleymani'nin öldürülmesine ilişkin basına konuşabileceklerini söylediği de belirtildi. 

"İHTİMAL DÜŞÜK"

Toplantıda ayrıca İsrailli üst düzey askeri yetkililerin güvenlik kabinesine Süleyamani'nin öldürülmesi nedeniyle İran'ın misilleme olarak İsrail'i vurma ihtimalinin çok düşük olduğunu aktardığı kaydedildi.

İLK AÇIKLAMASINDA NE DEMİŞTİ?

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), 3 Ocak'ta İran Devrim Muhafızları Ordusuna bağlı Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis'in, Bağdat Havalimanı yakınında araçlarına düzenlenen saldırıda öldürüldüğünü açıklamıştı.

Saldırının ardından Netanyahu ilk yaptığı açıklamada "İsrail'in kendisini savunma hakkı olduğu gibi ABD'nin de aynı hakkı var. Kasım Süleymani, Amerikalılar dahil olmak üzere pek çok masum insanı öldürdü. Daha fazla saldırı da planlıyordu. Başkan Donald Trump hızlı, kuvvetli ve kararlı hareket ettiği için övgüyü hak ediyor.İsrail barış, güvenlik ve kendini savunma için verdiği mücadelede ABD'nin yanında duruyor" demişti.

İsrail netanyahu İran ABD Süleymani