İsrail, Al-Jazeera muhabirini serbest bıraktı

İsrail, Al-Jazeera muhabirini serbest bıraktı

İsrailli yetkililer, Doğu Kudüs'te bulunan Şeyh Cerrah Mahallesi'nde darp ederek gözaltına aldıkları Al-Jazeera muhabiri Guevara Al-Budairi'yi serbest bırakırken, muhabirin, Şeyh Cerrah Mahallesi'ne girişini 15 gün süreyle yasakladı

İsrailli yetkililer, Doğu Kudüs’te bulunan Şeyh Cerrah Mahallesi’nde darp ederek gözaltına aldıkları Al-Jazeera muhabiri Guevara Al-Budairi'yi saatler sonra serbest bıraktı. Şeyh Cerrah Mahallesi’ne girişi 15 gün süreyle yasaklanan Al-Budairi serbest bırakılmasının ardından yaptığı açıklamada, "Saatim dahil, sahip olduğum her şeye el koydular. İsrail polisi, gazeteci olduğumu söylememe rağmen bana suçlu muamelesi yaptı. Bana Şeyh Cerrah Mahallesi’ne yaklaşırsam hapse atılacağımı söylediler” dedi.

Gözaltına alınmasının gerçeği gizlemek için tüm gazetecilere yönelik bir tehdit olduğunu belirten Al-Budairi, İsrail polisine dava açacağını söyledi.

İSRAİL GÜÇLERİNDEN AL-JAZEERA MUHABİRİNE DARP VE GÖZALTI

İsrail'in 1967 yılındaki 6 Gün Savaşları sonunda Filistin topraklarını işgal etmesinin 54. yıldönümünde, Doğu Kudüs’te bulunan Şeyh Cerrah Mahallesi’nde dayanışma gösterisi düzenlenmişti. İsrail güçleri, gösteriyi izleyen Al-Jazeera muhabiri Guevara Al-Budairi'yi darp edip gözaltına almıştı.

ULUSLARARASI BASIN ENSTİTÜSÜ, AL-JAZEERA’NİN KUDÜS MUHABİRİNİN İSRAİL TARAFINDAN TUTUKLANMASINI KINADI

Merkezi Avusturya’nın başkenti Viyana’da bulunan IPI’dan yapılan yazılı açıklamada, Şeyh Cerrah Mahallesi’nde bir gösteri sırasında El-Budeyri'nin üzerinde "basın" yazılı yeleği ve İsrail otoriteleri tarafından verilen basın kartına rağmen gözaltına alındığı anımsatıldı. Açıklamada, İsrail polisinin El-Budeyri'nin kameramanı Nebil Mezzavi’nin ekipmanlarına da zarar verdiği belirtildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen IPI İcra Müdürü Barbara Trionfi, El-Budeyri'nin derhal serbest bırakılmasını istedi.

İSRAİL'E KINAMA

Trionfi, "Givara El-Budeyri'nin İsrail emniyet güçleri tarafından acımasızca tutuklanmasını kınıyorum" ifadesini kullandı.

Son dönemde İsrail’in basına karşı saldırıları ve gazetecileri uzun süre alıkoymasının uluslararası anlaşmaları ihlal ettiğini belirten Trionfi, "Bu, İsrail'in bağımsız yayınları bastırmak için sürdürdüğü çabalarının bir parçası gibi görünüyor." görüşünü paylaştı.

Açıklamada, El-Budeyri'nin dışında en az 10 gazetecinin daha İsrail tarafından tutulduğu anımsatılarak, bütün gazetecilerin serbest bırakılması çağrısında bulunuldu.

İSRAİL AA MUHABİRLERİNİ DE HEDEF ALMIŞTI

İsrail emniyet güçleri, Doğu Kudüs ve Gazze’de çok sayıda Anadolu Ajansı (AA) muhabirini hedef almış ve yaralanmasına neden olmuştu. Ayrıca 15 Mayıs’ta İsrail savaş uçakları, Gazze'de içinde Amerikan merkezli haber ajansı Associated Press (AP) ve Katar merkezli televizyon kanalı Al Jazeera'nin ofislerinin de bulunduğu yüksek katlı binayı vurarak yerle bir etmişti.

İsrail Doğu Kudüs Al-Jazeera