İspanya'nın büyük sorunu: Fuhuşla mücadele

İspanya
İspanya'nın büyük sorunu: Fuhuşla mücadele
İspanya'da çıkarılacak yeni bir kanun fuhşa aracılık eden kişilere büyük cezalar öngörüyor. Fotoğraf: Shutterstock

Dünyada fuhşun en yaygın olduğu ülkelerden biri olan İspanya, yeni çıkardığı kanun ile bu toplumsal sorunu aşmak istiyor.

İspanya yıllardır Avrupa’da kadın ticaretinin en yoğun olarak yaşandığı ülkelerden biri. Ülkedeki kadın örgütleri fuhşun yasa dışı kabul edilmesi için kentlerde protesto gösterileri düzenliyor. Birleşmiş Milletler’in 2011 tarihli raporuna göre; İspanya, Tayland ve Porto Riko’nun ardından dünyada fuhuşun en çok görüldüğü ülke. Uluslararası bir sağlık örgütü olan Dünyanın Doktorları örgütünün araştırması, ülkede 350 bin kadının fuhuş yaptığını, bu kadınların yüzde 80’inin ise ülkeye kaçak yollardan giren göçmenler olduğunu ortaya koyuyor. Aynı örgüt İspanya’da fuhuş için para ödeyen kişilerin ise büyük bir bölümünün yurt dışından turizm veya iş amaçlı geldiğini aktarıyor.

Sosyalist Parti, fuhşa ağır cezalar getirmek için kolları sıvadı. Parti yetkilileri yaşananların insanlık suçu olduğunu dile getiriyor. Parlamentonun alt kanadında tartışılan yeni bir yasaya göre fuhuş ‘suç’ olarak tanımlanmayacak ancak fuhşa aracılık etmeye ve yer temininde bulunmaya 3-6 yıl arası hapis cezası öngörülüyor.

İKİ PARTİ DE DESTEKLİYOR

Sosyalist Parti’nin genel sekreter yardımcısı Adriana Lastra, “Demokrasilerde kadınlar satılık değildir” diyerek yeni kanunu savundu. İspanya’da fuhuş hali hazırdaki kanunlara göre serbest. Kentlerde ve ülkedeki internet sitelerinde fuhuşun ne kadar yaygın olduğu görülebiliyor. Fuhşu ceza kapsamına alan yeni yasa, muhalefetteki muhafazakar parti tarafından da destek görüyor, bu sebeple yasama sürecinin hızla tamamlanması bekleniyor.

Fuhşun suç olarak tanımlanması için yıllardır mücadele veren İspanyol yazar, Mabel Lozano, “Kadının bir et parçası gibi ticaret konusu olduğu bu tip bir şiddet tarif edilemez” demekte.

İspanya’da 2015 yılında çıkan Vatandaş Güvenliği Kanunu fuhuşu cezalandırıyor ancak fuhuş yapan kadın da ceza alıyordu. Yeni kanun kadınları fuhuşa zorlayan, fuhuş yapmak için ücret ödeyen ve yer temini eden kişilere ağır cezalar öngörüyor.

'TESPİT ETMEK ZOR'

Hukukçular ise kiralık evlerde gerçekleşen fuhşun tespit edilmesinin çok zor olduğunu düşünüyor. Şimdi tartışılan yasa, fuhuş için ücret ödeyen tarafa da ağır cezalar öngördüğü için talebin ortadan kalkacağı düşünülüyor. İsveç, İzlanda, Kuzey İrlanda, Norveç ve Fransa’da da halihazırda İspanya’nın şu an tartıştığı gibi bir yasa uygulanıyor. Hollanda, Danimarka ve Almanya ise fuhuşu tüpten yasaklayan kanunlar üzerinde duran çevreler var ancak bunun bu suçu tamamen bitirmeyeceğinden ve işi iyice yer altına sokacağından endişe ediliyor. İspanya İçişleri Bakanlığı ülkede 45 bin kadının fuhuş yaptığını belirtiyor. Alman İstatistik Ofisi’ne göre; ülkede fuhşun yıllık yarattığı ekonomi 16.3 milyar dolar.

Amerika Birleşik Devletleri’nde fuhuş, Nevada eyaleti dışında bir suç. 16 ilçesi olan Nevada’nın 10 bölgesinde fuhşa izin veriliyor.

TCK DETAYLI ELE ALIYOR

Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 227. maddesine göre; kişiyi fuhşa teşvik etme, fuhşu kolaylaştırma, fuhşa aracılık etme, fuhuş için yer temin etme suç olarak tanımlanıyor. 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası öngörülmekte. Suçların tekrarı durumunda cezalar artırılıyor. Demirören Haber Ajansı’nın 9 Nisan 2022 tarihli haberine göre; Ankara’da iş bulma vaadiyle Türkiye’ye getirilen yabancı uyruklu tadınlara, fotoğraflarının yer aldığı katalogla müşteri bularak fuhuş yaptıran, 3’ü tutuklu, 5 kişilik çeteye, her mağdur için ayrı ayrı ceza istenerek 336’şar yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame düzenledi.

Genç Cumhuriyet döneminde de fuhuşla aktif mücadele yürütülmüştü. 12 Nisan 1930 tarihli ‘Fuhuşla mücadele’ genelgesiyle Türkiye’nin hiçbir yerinde yeni genelev açılamayacağı, mevcut olanlara da yeni kadınların alınamayacağı kararlaştırıldı. Talimatname çerçevesinde Ankara’da bulunan genelevlerin tamamı kapatılmıştı. Fuhuşla yaygınlaşan zührevi hastalıklarla mücadele edildi.

Kaynaklar: El Pais, AP, Fuhuş ve Zührevi Hastalıkların (Frengi) TBMM'de Tartışılması ve Resmi Raporlara Yansımaları (1920-1932)-Mehmet Pınar, Türk Ceza Kanunu

Kaynak: Web Özel