İsmail Kaani kimdir? İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü komutanı Gani hakkında bilmedikleriniz

İsmail Kaani kimdir? İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü komutanı Gani hakkında bilmedikleriniz

Kasım Süleymani'nin ardından İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü'nün yeni komutanı olarak atanan İsmail Kaani, ABD'ye karşı açıklamasında "Tahran ders vermeye devam edecek" dedi. Peki İsmail Kaani kimdir?

ABD'nin Irak'ta hava saldırısı ile İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'yi öldürmesi ABD ve İran'ın neredeyse savaşın eşiğine getirdi. İki ülke arasında giderek yükselen tansiyon sonucu İran, Irak'taki ABD askeri hedeflerini vurarak Süleymani saldırısına yanıt verdi. Dün gece Trump'ın merakla beklenen açıklaması ise hem dünyaya hem de yakın coğrafyadaki Türkiye gibi komşu ülkelere de rahat bir nefes aldırdı. Fakat ABD'nin gerilime neden olan sürecin başlangıcı olarak Kasım Süleymani'yi hedef seçmesi gözlerin yeniden Kudüs Gücü'ne çevrilmesine neden oldu. Süleymani'nin ölümünün ardından İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü'nün başına General İsmail Kaani getirildi. Aslında ismi açıklanana kadar birçoğumuz için sır isimlerden biri olan İsmail Kaani kimdir? 

İSMAİL KAANİ KİMDİR? KAÇ YAŞINDA?

1957 doğumlu İsmail Kaani 63 yaşında. İran'ın Razavi Horasan bölgesinde bulunan Meşhed kentinde doğan Kaani, İran Devrim Muhafızları Ordusu'na Irak'ın İran'ı işgal tarihi olan 1980 Eylül'ünden çok kısa bir süre önce Mart 1980'de yani 23 yaşındayken katıldı. 

Tahran'da askeri eğitimini aldıktan hemen sonra Sadabad'daki İmam Ali Garnizonu'na gönderilen İsmail Kaani, burada basit askeri eğitim aldıktan sonra tekrar Meşhed'e döndü. Burada İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun üst düzey isimlerinin yanında çalışan Kaani, Muhammed Baqer Kalibaf ve Nour Ali Shoushtari gibi isimlerinden yanında İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun en etkili ve saygın subaylarından biri haline geldi. Daha sonra ise 5. Nasr Bölümü'nde hizmet vermeyi seçti.

İsmail Kaani kimdir? İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü komutanı Gani hakkında bilmedikleriniz - Resim : 1

İSMAİL KAANİ'NİN HIZLA YÜKSELİŞİ VE KASIM SÜLEYMANİ İLE TANIŞMASI

Çok geçmeden, Meşhed birimi Kürt ayrılıkçılarını bastırmak için eyaletinde mücadele etti ve daha sonra İran'ı işgal eden Irak ordusuna karşı savaşmak için Huzistan eyaletine taşındı. 5. Nasr Bölümü'nde ikinci komutan Qalibaf'ın komutasındaki ikinci komutan olarak görev yapan Kaani, Kerman eyaletinden 41. Sarallah Bölümü'nin şefi olan Kasım Suleimani'yle işte burada tanıştı. İddialara göre, Süleymani ve Kaani'nin dostlukları Mart 1982'de başladı. Kaani 2015'te yapılan bir röportajda Süleymani ile olan ilişkisini şu şekilde açıkladı:

"Hepimiz savaş çocuklarıyız. Bizi ve arkadaşlığımızı birbirine bağlayan ve ilişkilendiren, coğrafya veya memleketimiz dayanmıyor. Biz savaş yoldaşlarıyız ve bizi arkadaş yapan savaştı. Belki ondan (Süleymani'den) bir yaş büyüğüm ve aynı yaşta olabiliriz, ama bunların hiçbiri önemli değil. O bazı alanlarda benim için üstün bir kişiliktir. Zorluk dönemlerinde arkadaş olanların, mahalle arkadaşlarından daha derin ve daha kalıcı ilişkileri vardır." 

İsmail Kaani kimdir? İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü komutanı Gani hakkında bilmedikleriniz - Resim : 2

SÜLEYMANİ VE KAANİ ARASINDAKİ İŞBÖLÜMÜ

Irak'la savaşın sona ermesine rağmen, Katar 5. Nasr Bölümü şefi olarak Kalibaf'ın yerini aldı. Savaştan hemen sonra İran Devrim Muhafızları Ordusu Kara Kuvvetleri yardımcılığına terfi etti ve bu pozisyonda Ordu'nun Afganistan'dan Horasan eyaletine sızan uyuşturucu kartellerine karşı operasyonlarında yer yer aldı. 

Süleymani, 10 Eylül 1997 ile 21 Mart 1998 tarihleri ​​arasında Kudüs Kuvvetleri Komutanı olarak atandığında, Kaani'yi yardımcısı olarak atadı. 

Süleymani'nin yardımcısı olarak Kaani'nin faaliyetleri olarak çok az ayrıntı var. Ancak en azından ABD'nin 2003'te Irak'ı işgalinden bu yana, İran'ın stratejik odağı batıya doğru kaymışken, Süleymani ve Kaani arasında bir iş bölümü vardı: Süleymani batı cephesini kontrol ederken, İran'ın doğu sınırları Kaani'ye emanet oldu. Kaynaklar, Süleymani'yi Kudüs Gücü'nün lideri olarak tanımlarken, Kaani'nin Ordu'nun günlük bürokratik ve idari işlerini yönettiğini söylüyor.

Yani özetle aslında Kaani İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü'nün bürokratik gücü, Süleymani ise askeri kanadı olarak tanımlanıyor.

İsmail Kaani