İskoçya'da koronavirüse karşı 'alkol yasağı'

koronavirüs
İskoçya'da koronavirüse karşı 'alkol yasağı'

İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon, ülkede koronavirüse (Covid-19) karşı yeni getirilen kısıtlamaları duyurdu. Sturgeon, restoran ve barların 16 gün boyunca alkol satışı yapmasının yasak olduğunu ve saat 18.00'den sonra kapanacaklarını duyurdu

İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon, koronavirüse mücadele kapsamında yeni kısıtlamaların getirildiğini açıkladı. Sturgeon, koronavirüsle mücadele kapsamında restoran ve barların 16 gün alkol satışı yapmasının yasaklandığını, saat 18.00’den sonra da bu mekanların kapatılacağını duyurdu.

İngiliz medyası ise söz konusu kararı, "Sırada İngiltere mi var?" başlıklarıyla sayfalarına taşıdı.

"VİRÜS ÜLKENİN BAŞINA SİLAH DAYAMIŞ DURUMDA"

İngiltere’de son 24 saatte 17 bin 540 yeni koronavirüs vakasının tespit edildiği ve 77 kişinin daha virüsten yaşamını yitirdiği açıklandı. Ülkedeki toplam vaka sayısı 561 bin 815’e, toplam can kaybı ise 42 bin 592’ye ulaştı. İngiliz sağlık uzmanları, kritik vaka artışlarının ardından, "Virüs şu anda ülkenin başına silah dayamış durumda" ifadelerini kullandı ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson’dan ‘daha katı’ kısıtlamalar alması konusunda tavsiyede bulundu.

ÜNİVERSİTEDE ALARM

İngiltere’de yer alan 28 bin öğrenci nüfusuna sahip Newcastle Üniversitesi’nde 1 Ekim ile 7 Ekim arasında 1003 öğrencinin koronavirüs test sonucunun pozitif olduğu açıklandı. Yetkililer yaptığı açıklamada, üniversitede çalışan 6 bin 500 çalışandan 12'sinde virüs tespit edildiğini açıkladı. 

"ÇOK ENDİŞE VERİCİ" 

Salgında günlük vakaların ilk kez 17 bini geçmesi yetkilileri endişelendirdi. İngiltere Halk Sağlığı Kurumu Tıp Direktörü Dr. Yvonne Doyle, "Vakalarda ve hastanelere kabullerde belirli ve sürekli bir artış görüyoruz. Gidişat açık ve çok endişe verici." dedi.

Bu arada İngiliz basını, vaka artışının önüne geçilememesi nedeniyle gelecek haftadan itibaren yeni kısıtlamalara gidilebileceğini, bu kapsamda bazı bölgelerde restoran ve barların belirli bir süre kapatılabileceğini yazdı.

GÜNLÜK 50 BİN VAKADAN KORKULUYOR 

Avrupa'da Kovid-19'dan en çok ölümün olduğu İngiltere'de vaka sayısı ağustostan itibaren yükselişe geçmişti.

İngiltere'de hükümetin bilim danışmanı Patrick Vallance, 20 Eylül'de yaptığı açıklamada, Kovid-19 vakalarının her hafta 2 kat arttığına dikkati çekerek, bu şekilde devam etmesi durumunda ekim ayı ortalarında günlük 50 bin vakanın görülebileceği uyarısında bulunmuştu.

YENİ TEDBİRLER

Ülkede 24 Eylül'de yürürlüğe yeni önlemler kapsamında, tüm bar ve restoranlar sadece masalara hizmet vermeye ve saat 22.00'den sonra kapanmaya başlamıştı.

Perakende mağazaları, taksiler ve konaklama sektöründeki mekanlarda da maske takmanın zorunlu hale geldiği ülkede, düğünlere katılacak kişi sayısı da 30'dan 15'e düşürülmüştü.

Ülkede artan vakalar karşısında 14 Eylül'den itibaren 6'dan fazla kişinin bir araya gelmesi yasaklanmış, stadyumların 1 Ekim'de kısmen açılmasına ilişkin plan da rafa kaldırılmıştı.

Yeni önlemler kapsamında ayrıca, maske takmama veya 6 kişi kuralına uymamanın cezası 2 katı artırılarak 200 sterline çıkarılmıştı.

 

Kaynak: DHA

İskoçya İngiltere koronavirüs alkol yasağı