İş yerinde uyuklamak yasaklanmalı mı?

İş yerinde uyuklamak yasaklanmalı mı?

ABD hükümeti bu ay başında Genel Hizmetler İdaresi'nden gönderilen yönerge ile "Kurum yetkilisi tarafından izin verilmediği sürece, devlet binalarında hiç kimse uyuyamaz" açıklamasıyla şekerleme yapmayı yasakladı. Uyku uzmanları ise aynı görüşte değil.

ABD'de devlet dairelerinde "kestirmeler" için doğrudan yasak getirildi. Bu ay başında Genel Hizmetler İdaresi'nden gönderilen yönergede "Kurum yetkilisi tarafından izin verilmediği sürece, devlet binalarında hiç kimse uyuyamaz" denildi.

Bir iş yerinde çalışanların uyuması birçokları için tehlikeli görülebilir ama kısa süreli kestirmeler üretkenliği zayıflatmak yerine artırabilir.

Amerikan Uyku Tıbbı Akademisi ve Brighham'daki Uyku Tıbbı Kliniği Başkanı Dr. Lawrence Epstein yaklaşık 70 milyon Amerikalı'nın uyku bozukluğu yaşadığını söylüyor.

Uykuyu alamamak, bireylerin sağlığı kadar ekonomiyi de olumsuz etkilerken, yetersiz uykuya bağlı rahatsızlıklar arasında obezite, diyabet, kalp rahatsızlıkları, felç, ruh sağlığı, anksiyete ve depresyon da var.

Rand Corporation'ın 2016'da yayımladığı analiz, uykusunu alamayan işçilerin ABD ekonomisini yılda 411 milyar dolar zarara uğrattığını ve üretkenliklerinin kaybolduğunu ortaya koydu.

UZUN SÜRE UYKUYA İHTİYACI OLANLAR EVİNE GÖNDERİLİYOR

Bazı ülkeler ise iş yerinde kestirme imkanı sağlıyor. Japonya'da şirketler uzun mesailer yapan çalışanların kestirip dinlenebilmeleri için binalarına ses geçirmeyen odalar yerleştiriyor.

Amerikan dondurma şirketi Ben & Jerry's çalışanlarının kestirebilmeleri için odalar ayırmaya başladı. Çalışanlar odaya girdiklerinde ayakkabılarını çıkarıp en fazla 20 dakika uyuyabiliyor. Daha uzun süre uykuya ihtiyacı olanlar evlerine gönderiliyor.

uyku uyku sorunu