'İş seyahatinde cinsel ilişki sonrası ölüm iş kazasıdır'

'İş seyahatinde cinsel ilişki sonrası ölüm iş kazasıdır'

Fransa'da bir şirket, iş seyahati sırasında bir kadınla tanışıp cinsel ilişkiye giren ve ani kalp krizi sonucu hayatını kaybeden erkek çalışanının ölümünden sorumlu bulundu.

Adının Xavier olduğu, soyadı açıklanmayan, demiryolu bakım şirketi TSO'da mühendis olarak çalışan kişinin, 2013 yılının Şubatı'nda Paris'in güneyinde bir şehre yaptığı iş seyahati sırasında tanıştığı bir kadınla cinsel ilişki yaşamış, kısa süre sonra ise kalp krizine bağlı olarak otel odasında ölü bulunmuştu. 

Paris mahkemesi, olayı 'iş kazası' olarak değerlendirip aileye tazminat ödenmesine karar verirken, Xavier X'in şirketi çalışanın olay sırasında mesleki görev yapmadığını belirterek itirazda bulundu. Ancak yargıçlar, Fransız yasalarına göre, iş seyahati sırasında meydana gelen herhangi bir kazadan işverenin sorumlu olduğuna hükmetti.

İşveren, olayı "yabancı biriyle evlilik dışı ilişki" olarak değerlendiriyor. 

Şirket, resmi sağlık sigortası kurumunun, ölümü iş kazası olarak değerlendiren kararına karşı dava açmıştı. Fakat, sağlık sigortası kurumu, cinsel aktivitenin de 'tıpkı banyo yapmak, yemek yemek' gibi normal olduğunu ifade ederek savunma yaptı. Paris'teki istinaf mahkemesi kurumun bu savunmasını haklı buldu. 

Kararda, "iş seyahati sırasında kişinin tüm görev süresi boyunca ve koşullardan bağımsız olarak sosyal güvencesinin olması gerekir" denildi.

Çalışanın eşinin ya da çocuğunun emeklilik yaşı gelene kadar ayda yüzde 80'e kadar maaşını alabileceği, daha sonra emeklilik maaşını paylaşabilecekleri belirtildi. Şirket bu kararlara karşı çıkmasına karşın, davanın tümünde kaybetti.

Fransa iş kazası kalp krizi tazminat