Irak Meclisi ABD askerlerinin ülkeden çıkarılması için hükümete yetki verdi

Irak Meclisi ABD askerlerinin ülkeden çıkarılması için hükümete yetki verdi

Irak Meclisi, ABD güçlerinin ülkeden çıkarılmasına için hükümete yetki verdi. ABD'nin Bağdat Büyükelçisi, "Egemenliğin ihlali" gerekçesiyle Irak Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. Bakanlık ayrıca ABD'yi BM'ye şikayet etti.

Irak Meclisi, oy çokluğuyla, ABD güçlerinin ülkeden çıkarılması kararı aldı.

Mecliste yapılan olağanüstü oturumda, oy çokluğuyla ABD ve diğer yabancı güçlerin ülkeden çıkarılmasına karar verildi.

Meclisten yapılan açıklamada, kararın uygulanması yükümlüğünün hükümette olduğu belirtildi.

Oylamanın ardından Şii vekiller mecliste, “ABD’ye hayır”, “Mühendis’e evet, “Süleymani’ye evet” ve “Ey işgalci çık dışarı” sloganları attı.

IRAK MECLİSİ TOPLANDI

Irak Meclisi, ABD güçlerinin ülkedeki varlığını ele almak için toplandı.  Meclisten yapılan yazılı açıklamaya göre, Meclis, Muhammed el-Halbusi başkanlığında toplandı. Şii milletvekilleri, oturum başlamadan önce “Amerika’ya hayır” ve “Bağdat özgür kalacak, Amerika dışarı” sloganları attı.

Irak Meclisi, İranlı General Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis'in Bağdat'ta ABD saldırısında öldürülmesi sonrası ülkedeki ABD güçlerinin çıkarılması için hükümete yetki verdi.

 IRAK BAŞBAKANI'NDAN SÜLEYMANİ AÇIKLAMASI

Oturumda, Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi, ABD'nin Kasım Süleymani saldırısı ile ilgili  açıklamalarda bulundu. Abdulmehdi'nin yaptığı açıklamalar şöyle: "O gün öldürülmeseydi Süleymani ile görüşecektik. Süleymani bir Suudi Arabistanlı'ya İran'ın mesajını teslim etmeyi planlıyordu. Süleymani ve Mühendis'in öldürülmesi politik bir suikasttır. Parlamentoyu acilen Irak'taki yabancı askerlerin varlığı konusunda önlemler almaya davet ediyorum. "

Şii milis gücü Asayib Ehlilhak Örgütü lideri Kaysa el-Hazali, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, "Meclis, Irak egemenliği ve Iraklı canlara yönelik ihlale karşı istenilen kararı almazsa, bundan sonra bu Meclisin oturum ve kararlarının hiçbir değeri olmayacak." ifadelerini kullandı.

son dakika son dakika haber