İngiltere ve Hollanda'nın koronavirüs önlemi olan sürü bağışıklığı nedir?

koronavirüs
İngiltere ve Hollanda'nın koronavirüs önlemi olan sürü bağışıklığı nedir?

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, halkın büyük bir kısmında yeni tip koronavirüs (Kovid-19) görüleceğini söyleyerek, tıpkı İngiltere gibi 'sürü bağışıklığı' yöntemini uygulamayı düşündüklerini açıkladı. Sürü bağışıklığı nedir?

Canlı yayında ulusa seslenen ve salgınının kısa sürede son bulmayacağına dikkati çeken Başbakan Rutte, "Hollanda halkının büyük bir kısmının önümüzdeki süreçte enfekte olacağı bir gerçek." dedi. 

Rutte, ülkede salgına karşı "kontrollü grup bağışıklığı" kazanılmasının gerekliliğine vurgu yaparak, "Bağışıklık kazanan sayısı ne kadar çok olursa virüsün yaşlı ve hastalara yayılması o kadar az olur. Bu hastalığa yakalanıp iyileşenler tekrar hastalanmaz. Bu kişilerle bağışıklığı zayıfların etrafına duvar örmüş oluruz fakat bu uzun zaman alacak. Zayıfları ancak bu şekilde koruyabiliriz." diye konuştu.  

Aşısı bulunmadığı sürece salgının Hollanda'yı es geçmeyeceğine dikkati çeken Rutte, bu aşamada virüsün yayılmasını yavaşlatmak için her türlü çabanın gösterilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

SÜRÜ BAĞIŞIKLIĞI NEDİR?

"Geciktirme politikası" adı verilen yöntemle koronavirüsün zaman içinde nüfusun büyük kısmına bulaşması ve halkın "sürü bağışıklığı" geliştirmesi planlanıyor. Bununla halkın virüse bağışıklık geliştirmesi umuluyor.

Bununla halkın virüse bağışıklık geliştirmesi umuluyor. Buna göre virüsün yayılmasını engelleyen ülkelerde halk böylesi bir bağışıklığa sahip olmayacak.

Amaç ise, virüsün tüm halka bir anda değil yavaşça bulaşması, böylece sağlık hizmetlerinde bir anda yüklenme yaşanmaması.

ESRAR SATILAN KAFELERE YENİDEN İZİN

Hollanda'da hükümet, koronavirüs ve Covid-19 salgını ile mücadele amacıyla alınan önlemler kapsamında kapatılması kararlaştırılan, yasal olarak esrar satılan kafelerin (coffeeshop) yeniden açılmasına izin verdi.

Hollanda'daki birçok belediye, yasal esrar satışı yapan kafelerin kapatılmasının, sokakta yasa dışı uyuşturucu satışını körükleyeceği gerekçesiyle, hükümetten yasak kararını kaldırmasını istemişti.

Hükümet, restoranlar gibi esrar kafelerinin de içeriye müşteri almadan sadece tezgahtan satış yapmak koşuluyla açılmasına izin verdi. Bazı şartlar da koştu: 

-Tezgahın önünde aynı anda birden fazla müşteri duramayacak. 

-Esrar ve diğer hafif uyuşturucu için sıraya girenler, birbirlerine belli mesafeden fazla yaklaşamayacak. 

Pazar günü saat 18:00'de tüm restoran, kafe ve eğlence yerlerinin kapatılacağı haberi üzerine, uyuşturucu satın almak isteyenler, coffeeshop'ların önünde uzun kuyruklar oluşturmuştu.

İngiltere Hollanda koronavirüs karantina Mark Rutte Boris Johnson sürü bağışıklığı