İngiliz matematikçi hesapladı: Dünyadaki tüm koronavirüsler kola kutusuna sığıyor!

koronavirüs
İngiliz matematikçi hesapladı: Dünyadaki tüm koronavirüsler kola kutusuna sığıyor!

Dünya genelinde şimdiye kadar en az 2 milyon 379 bin kişinin hayatını kaybettiği koronavirüsle ilgili ilginç bir çalışma yapıldı. İngiliz matematikçi Dr. Kit Yates, dünyadaki tüm koronavirüslerin bir kola kutusuna sığabileceğini hesapladı

Dünya genelinde şimdiye kadar en az 108 milyon kişi koronavirüse yakalanırken, salgın en az 2 milyon 379 bin kişinin ölümüne neden oldu.

Virüsün boyutu konusunda salgının başından itibaren çeşitli araştırmalar yapılmış ve çapının 100 nanometre (bir metrenin yüz milyarda biri), insan saçının binde biri kalınlığında olduğu kanıtlanmıştı. 

Gözle görülemeyecek kadar küçük, ancak dünyayı esir alan virüsle ilgili her an yeni bir bilgi, araştırma sonucu ortaya çıkmaya devam ederken, Bath Üniversitesi'nde öğretim üyesi olan, The Maths of Life and Death (Yaşam ve Ölümün Matematiği) kitabının yazarı Dr. Yates, hesaplamalarında dünyadaki tüm koronavirüslerin 160 mililitre hacmi olacağı sonucuna vardı. 

Dr. Yates, hesaplamalarında koronavirüslerin üst üste konması halinde, dikensi çıkıntılardan oluşacak boşluğu da dikkate aldığını söyledi. 

Hesaplamalarında virüsün büyüklüğü, kaç kişinin hastalığa yakalandığı ve hastalığa yakalanan bir kişinin vücudunda belirli bir zamanda ne kadar virüs olduğu kriterlerini kullanan Yates, bilimsel makaleler yayımlayan "The Conversation" sitesindeki yazısında, her gün yarım milyon kişinin koronavirüs testinin pozitif çıktığına dikkat çekti.

TÜM FAKTÖRLER BAZ ALINDIĞINDA ÇIKAN SONUÇ ŞAŞIRTTI

Ama hesaplamalarda bazı insanların belirti göstermemesi, bazılarının test yaptırmaması ve bazı ülkelerde test imkanlarının sınırlı olması nedeniyle bu sayı daha gerçekçi olması için 3 milyon olarak alındı.

Yates bunun sonucunda, belli bir zaman diliminde dünyadaki koronavirüs sayısının 2x10¹⁸ adet (iki kentilyon ya da iki milyar milyar) olduğunu hesapladı. "Bu çok büyük bir sayı. Gezegendeki kum tanelerinin sayısı kadar" diyen Dr. Yates, daha sonra küre hacmi formülünü (V = 4 π r³/3) kullanarak her bir virüsün hacminin 523.000 nm küp olduğunu hesapladı. Hesaplamada virüsün çapı 100 nm olarak kabul edildi. Bu sayı iki kentilyonla çarpılınca 120 mililitre çıktı.

Virüslerin üst üste konulması sırasında oluşacak boşluklar da hesaba katılınca dünyadaki tüm virüslerin 160 mililitre yer kaplayacağı sonucuna ulaşıldı. Bir kutu kolanın hacmi ise 330 mililitre.

Bilim insanları, SARS-CoV-2 virüsünün küremsi olduğu ve çapının 80-120 nm arasında değiştiği konusunda hemfikir.

Viral yükün en yüksek seviyesinde bir hastanın sisteminde 100.000.000.000 parçacık olabiliyor. Bu zirve noktasına hastalığın altıncı gününde ulaşılıyor.

 

Kaynak: Haber Global TV