İngiliz fizikçi Peter Higgs hayatını kaybetti

AJANS BİZİM
Nobel
İngiliz fizikçi Peter Higgs hayatını kaybetti

Edinburgh Üniversitesi, İngiliz fizikçi Peter Higgs’in pazartesi günü 94 yaşında hayatını kaybettiğini duyurdu.

Bilim adamının uzun süredir fahri profesör olarak görev yaptığı üniversiteden yapılan açıklamada, "Higgs, kısa süren bir hastalığın ardından 8 Nisan Pazartesi günü evinde huzur içinde hayata veda etti" dendi.

Peter Higgs, 2013 yılında Belçikalı François Englert ile Nobel Fizik Ödülüne layık görülmüştü. İkili, “Higgs bozonu” adı verilen parçacığın 2012 yılında İsviçre’deki CERN laboratuvarında keşfedilmesine sağlayan teorik temelleri 1964 yılında attıkları için ödüllendirilmişti.

Higgs bozonu, fizikçiler tarafından "Standart Model" olarak bilinen teoriye uygun olarak, maddenin temel yapısının kilit taşı, diğer birçok parçacığa kütle veren temel parçacık olarak kabul ediliyor.

Bozon, bu keşfi popülerleştirme çabası olarak, "Tanrı parçacığı" olarak adlandırıldı, çünkü bu parçacık her yerdedir ve anlaşılması da zordur!

CEP TELEFONLARINDAN NEFRET EDERDİ

Cep telefonu gibi aletlerden nefret ettiğini söyleyen Peter Higgs, Nobel Ödülünü kazandığını, sokakta eski bir komşusunun kendisini tebrik etmesiyle öğrendiğini söylemişti.

Edinburgh Üniversitesi Rektör Yardımcısı Peter Mathieson, "Peter Higgs olağanüstü bir insandı. Vizyonu ve hayal gücü çevremizdeki dünya hakkındaki bilgilerimizi zenginleştiren gerçekten yetenekli bir bilim adamıydı. Onun öncü çalışmaları binlerce bilim insanına ilham verdi ve mirası gelecek nesiller için çok daha fazlasına ilham vermeye devam edecek" dedi.

CERN Genel Direktörü Fabiola Gianotti, Higgs’i, "dünyanın dört bir yanındaki fizikçiler için son derece ilham verici bir figür, nadir görülen bir alçakgönüllülük, harika bir öğretmen ve fiziği çok basit ama derin bir şekilde açıklayan biri" olarak nitelendirdi.