İlk kez iki kara deliğin çarpışmasına ait ses duyuldu

İlk kez iki kara deliğin çarpışmasına ait ses duyuldu

Bilim insanları evrenin belki de en gizemli oluşumlarından biri olan karadeliğin ilk oluşumunu an be an takip ederek, GW 150914 adı verilen iki kara delik çarpışmasına ait kütleçekim dalgalarını deşifre etmeyi başardı

Bilim insanları yeni doğan bir kara deliğin sesini dinledi. Seslerin yayılma şekli Einstein'ın Görelilik Teorisi'nde bahsedildiği gibi, kütleçekim dalgalarının kozmik olaylar hakkında bilgi sakladığını gösterdi.

Kara deliğin yayılma şekli ve buradan gelen sesler Albert Einstein'ı haklı çıkardı. Einstein'ın evrenin genişlemesinin 'spiral dalgalar' şeklinde gerçekleştirdiği teorisi doğrulandı.

Teoriye göre iki kara deliğin çarpışmasından doğan yeni kara delik halkalar şeklinde genişlemeliydi. Bilim insanları da, doğumuna tanıklık ettikleri bebek kara deliğin sesini dinledi. ABD'nin ünlü üniversitesi MIT'nin öncülük ettiği ve uluslararası pek çok bilim insanının da yer aldığı çalışmada kara deliğin tam da Einstein'ın dediği gibi, çıkardığı çınlamanın kara deliğin kütlesi, çapı ve genişlemesini de gösterdiği tespit edildi. İlk andan itibaren Einstein'ın teorileri ile hesaplama yapan ekibin ulaştığı sonuçlar doğumun ardından elde edilen dinleme ve izleme verileri ile birebir örtüştü. 

kara delik gökbilim Albert Einstein