İlk kez Ay'a kadın astronot gönderecek NASA yeni kıyafetlerini tanıttı

NASA, en son 1972'de bir insanın ayak bastığı Ay'a ilk kez bir kadın astronot gönderecek. Daha önce kadınların yapacağı ay yürüyüşünün 'uygun bedende fazla giysi yok' diyerek iptal eden NASA, yeni astronot kıyafetlerini paylaştı

NASA, 2024 yılına kadar Ay'a ilk kez bir kadın astronot göndermeyi planlıyor. Apollo 11'den tam 50 yıl sonra gerçekleşecek Artemis adlı görevde kadın astronota bir de erkek meslektaşı eşlik edecek.

İlk kez Ay'a kadın astronot gönderecek NASA yeni kıyafetlerini tanıttı - Resim : 1

Bu kapsamda NASA, Ay'a yapacağı insanlı görevlerde kullanılacak yeni astronot kıyafetlerini görücüye çıkardı, kıyafetlerin kadın ve erkek astronot için özel olarak tasarlandığı açıklandı. Astronotların Ay yüzeyinde daha rahat hareket etmeleri için eski üniformalara göre daha esnek bir yapıya sahip olduğu belirtilen kıyafetlerin her astronot için özel üretileceği açıklandı.

Ay'ın yüzeyinde giyilebilecek kıyafetler, sırt kısmındaki yaşam destek sistemiyle Apollo döneminde giyilenlerle benzerlik gösteriyor. Kıyafete güç verirken, oksijeni tutup zehirli gazları yok ediyor, aynı zamanda koku ve nemi alıp ısıyı düzenliyor. Performans ve işaretler konusunda ise uyarı veriyor. 

AY GİYSİSİ

Daha önce NASA'nın Apollo görevleri için üretilen ve halen Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki (UUİ) uzay yürüyüşlerinde kullanılan "Araç Dışı Hareket Ünitesi"nin (EMU) geliştirilmiş hali olan xEMU'nun yüzey keşif faaliyetlerinde ve uzay yürüyüşlerinde kullanılması planlanıyor. 

ORION GİYSİSİ

Personel taşıyıcı Orion uzay mekiklerinde kullanılmak üzere tasarlanan acil durum giysisi OCSS'nin ise fırlatış gününde, Ay yakınındaki riskli uçuşlarda ve Dünya'ya dönüş aşamasında araç içinde astronotlara koruma sağlaması öngörülüyor. 

İlk kez Ay'a kadın astronot gönderecek NASA yeni kıyafetlerini tanıttı - Resim : 2

Mart ayında NASA, tarihi açısından bir ilk sayılacak, tamamı kadınlardan oluşan astronot ekibiyle yapılacak uzay yürüyüşünü 'uzay giysilerinin bedenlerinde yaşanan sıkıntı' gerekçesiyle iptal etmişti. Bunun üzerine kadın astronotlardan sadece biri için giysi yapılırken uzay yürüyüşünde de kendisine bir erkek eşlik etmesine karar verilmişti.

NASA yöneticisi Jim Bridenstine, "Apollo'dan 50 yıl sonra Artemis programı Ay'a bir sonraki erkek astronotu ve ilk kadın astronotu taşıyacak" dedi. Bridenstine, Amerikalı astronotların 2024'e kadar Ay'a inişini gerçekleştirmek üzere çalışmaların yürütüldüğünü söyledi.

ARTEMİS GÖREVİ

NASA, Artemis görevi kapsamında 2024 yılına kadar Ay'a insanlı seferler düzenlemeyi amaçlıyor. 2028 yılına kadar sürmesi planlanan seferlerin ardından Ay yörüngesinde bir uzay istasyonu kurulması ve burayı basamak olarak kullanarak Mars'a insanlı seferler düzenlenmesi hedefleniyor.

NASA kadın astronot haberler Haber Global