İki farklı türde DNA içeren molekül yapmayı başaran Nobel ödüllü bilim insanı Paul Berg hayatını kaybetti

Nobel 2023 yılında hayatını kaybeden ünlüler Hayatını kaybetti
İki farklı türde DNA içeren molekül yapmayı başaran Nobel ödüllü bilim insanı Paul Berg hayatını kaybetti

Nobel ödüllü biyokimyacı Paul Berg, 96 yaşında hayatını kaybetti.

HABER GLOBAL - DNA moleküllerini birleştiren buluşuyla dikkatleri çeken ve biyoteknoloji endüstrisinin temellerini atan isim olarak Nobel ödülü kazanan Paul Berg'in Kaliforniya'daki Stanford Üniversitesi kampüsünde bulunan evinde öldüğü açıklandı.

96 yaşında hayata veda eden bilim insanı 1950 ve 60'lı yıllarda DNA'nın çift sarmal yapısı hakkında yaptığı çalışmalarla dikkat çekmiş ve genetik bilgi parçalarını bir organizmadan diğerine aktarmanın mümkün olup olmadığını araştırmıştı.

Rekombinant DNA teknoloji üzerine yaptığı çalışmalar nedeniyle 1980 yılında Walter Gilbert ve Frederick Sanger'le birlikte Nobel Kimya Ödülü'ne layık görüldü.

Amerikalı bilim insanı 30 Haziran 1926'da Brooklyn'de dünyaya gelmişti. Ailesi Rus Yahudi göçmen bir çiftti. Başarılı bir eğitim hayatı geçiren Berg aynı zamanda Beta Sigma'nın da bir üyesiydi.

Eğitim hayatının ardından Kopenhag ve Washington'da çalıştı. DNA üzerine yöneldiğinde başka bir türden DNA'yı bir moleküle ekleyerek iki farklı türde DNA içeren bir molekül oluşturdu. Bunu yapan ilk bilim insanı oldu. Bu gen ekleme tekniği, modern genetik mühendisliğinin gelişimi için temel bir adım olarak bilim tarihine geçti.

Berg bu tekniği geliştirdikten sonra viral kromozom çalışması için kullandı.

Kaynak: Haber Global TV

DNA Nobel hayatını kaybetti Nobel Kimya Ödülü 2023 yılında hayatını kaybeden ünlüler