Hükümetlerini protesto eden 57 Bangladeşli BAE'de hapse atıldı

Ajans Bizim
Bangladeş Birleşik Arap Emirlikleri
Hükümetlerini protesto eden 57 Bangladeşli BAE'de hapse atıldı
Reuters

Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) bir mahkeme, kendi ülkelerinin hükümetine karşı protesto gösterileri düzenledikleri gerekçesiyle 57 Bangladeşliye uzun süreli hapis cezaları verdi.

Devlete ait Wam haber ajansının bildirdiğine göre, adı açıklanmayan sanıklardan üçü “BAE'nin sokaklarında ayaklanmaları kışkırtmak” suçundan müebbet hapis cezasına çarptırılırken, diğer 53 kişi 10'ar yıl ve bir kişi de 11 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Haberde, mahkemenin atadığı savunma avukatının Pazar günkü duruşma sırasında göstericilerin suç işleme niyetinde olmadığını ve delillerin yetersiz olduğunu savunduğu belirtildi.

BBC’nin haberine göre, nüfusun neredeyse yüzde 90'ını yabancıların oluşturduğu BAE'de protesto eylemleri fiilen yasadışı. Bangladeşliler üçüncü büyük göçmen grubunu oluşturuyor.

İstihdam kotası eylemine destek

Bangladeş'te hükümet işlerinde kotalara karşı öğrencilerin öncülüğünde düzenlenen gösterilerin yol açtığı şiddet olaylarında 150'den fazla kişi öldü ve 500 kişi tutuklandı.

Huzursuzluk, Şeyh Hasina'nın ülkenin başbakanı olarak üst üste 15 yıl boyunca karşılaştığı en ciddi zorluklar arasında yer alıyor.

Wam'ın haberine göre, 57 Bangladeşlinin yargılandığı davada “Bangladeş hükümeti tarafından alınan kararları protesto etmek için BAE'nin çeşitli caddelerinde büyük çaplı yürüyüşler düzenledikleri” belirtildi.  Haberde, “Bu durum ayaklanmalara, kamu güvenliğinin bozulmasına, kolluk kuvvetlerinin engellenmesine ve kamu ve özel mülkiyetin tehlikeye atılmasına yol açtı. Polis protestocuları uyararak dağılmalarını emretmiş, ancak protestocular bu emre uymamıştır” denildi. 

Wam, mahkemenin sanıkların savunmalarını reddettiğini ve cezalarını çektikten sonra sınır dışı edilmelerine karar verdiğini söyledi

Bangladeş hükümetinden hemen bir yorum gelmedi. Ancak Dubai'deki konsolosluğu Pazar günü sosyal medya üzerinden yaptığı bir paylaşımla vatandaşlarını yerel yasalara saygı göstermeye çağırdı.

Bu ayın başlarında BAE'de bir mahkeme “terör örgütü kurmak” suçundan mahkum edilen 43 insan hakları savunucusu ve siyasi muhalife müebbet hapis cezası verdi.

İnsan hakları grupları, örgütün “bağımsız bir savunuculuk grubu” olduğunu belirterek toplu yargılamayı sert bir şekilde eleştirdi.