Horoz Maurice'in kaderi bu hafta belli olacak

Horoz Maurice'in kaderi bu hafta belli olacak

Çok erken saatte gürültülü şekilde ötmeye başladığı için komşusu tarafından dava edilen Horoz Maurice ile ilgili kararın 5 Eylül'de verilmesi planlanıyor. Fransa'yı ikiye bölen, horoza kampanyalarla destek gelen davada Maurice'in kaderi belli olacak

Fransız Atlantiği'nde bir ada olan Île d'Oléron'da bir komşu kavgasıyla başlayan fakat tabir yerindeyse Fransa'yı ikiye bölen davada kararın bu hafta gelmesi bekleniyor. Davanın konusu ise erken öten horoz Maurice. Maurice'i bir anda belki de dünyanın en ünlü horozu haline getiren dava, aslında Fransa'da kent yaşamını savunanlarla, doğal yaşamı savunanların bloklaştığı bir tartışmaya dönüşmüş durumda.

Gelin Maurice'in hikayesine en başından itibaren bir bakalım.
Tartışmanın başlangıç noktası 2017'de adada yeni aldıkları eve taşınan Jean-Louis Biron ve eşinin komşusu yerel halktan Jacky Fesseau'ya gönderdiği bir ihtarname. Bu ihtarnamede komşunun horozunun (4 yaşındaki Maurice) sabah 04:30'dan itibaren çok gürültülü bir şekilde ötmeye başlaması ve bütün öğleden sonra ile akşama kadar bu gürültüye devam etmesinden şikayet eden çift, komşusundan bunu engellemesini talep etmişti. 
Fesseau ve eşi ise bu talebi reddetti.
Zaman içerisinde giderek yükselen çatışmanın ardından iki tarafın avukatları karşılıklı olarak mahkemeye gitme kararı aldı.

Normalde iki komşunun kavgası gibi görünen bu çatışma, dava aşamasına geldiğinde ise ülke çapında beklenmedik bir bölünmeyi tetikledi. Kırsal yaşamın korunmasını savunanlarla, yaz tatillerinde kırsal bölgelerde yaşayanların ülke çapında karşılıklı tartışmasına dönen konu Temmuz ayında Maurice'in ilk duruşmasına çıkmasıyla daha da şiddetlendi. Fransa, hatta dünya çapında Maurice'e destek kampanyaları başlarken, sosyal medyada kampanyanın sloganı "Ben Maurice'im"i kullananların sayısı da giderek arttı. 
Şimdi Horoz Maurice için karar vakti geliyor. Horozun durumuyla ilgili kararın ise 5 Eylül'de verilmesi bekleniyor. 

Fransa'da 1995 yılında yaşanan benzer bir davada ise 'horoz ötüşünün durdurulamayacağı' gerekçesiyle davalık horozun öldürülmesine karar verilmişti.
Benzer bir vak'a, dava aşamasına gelmese de Türkiye'de de yaşandı. 2017 yılında Uşak'ta yine fazla öten bir horozdan şikayet eden komşular, sahibinden horozu ya kesmesini ya da uzaklaştırmasını istemiş, zabıtanın iki seçenekten birini uygulamak için süre verdiği kişi ise horozuyla birlikte tabir yerindeyse sürgüne gitmeyi tercih etmişti.
Şimdi gözler 5 Eylül'deki duruşmaya çevrilmiş durumda. Maurice'in kaderi bu duruşmada büyük olasılıkla belli olacak.

Horoz Maurice Fransa duruşma dava