Hong Kong Çin'i protesto ederken, Çin gövde gösterisi yaptı!

Hong Kong'da Çin'in 70. kuruluş yıl dönümünde hükümet karşıtı binlerce gösterici sokaklara döküldü. Polis, protestoculara tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti.

Çin'in Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde binlerce gösterici bugün yine sokaklarda. Çin'in kuruluşunun 70. yıl dönümünde düzenlenen gösterilerde, polis protestoculara göz yaşartıcı gaz ve tazyikli suyla müdahale etti.

Sabahın erken saatlerinde barışçıl başlayan gösteriler, of Wong Tai Sin ve Sha Tin bölgesinde şiddetlenerek devam ediyor. Siyah giyimli protestocular, polis yasağına rağmen alışveriş bölgesi Causeway Bay'dan hükümet binalarının bulunduğu Admiralty bölgesine yürüdü. Göstericiler çevredeki yolları kapayarak barikat kurdu. Hong Kong yönetimi parlamento binasının tahliye edilmesi talimatı verdi.

Hong Kong Çin'i protesto ederken, Çin gövde gösterisi yaptı! - Resim : 1

Hong Kong Demiryolu İşletmecisi MRP Corporation, 91 metro hattın 25'inin kapandığını ve ulaşımın protestolar nedeniyle aksadığını duyurdu.

Dün polis tarafından yapılan açıklamada, Salı günü kentte çok şiddetli gösteriler olabileceği konusunda halk uyarılmıştı. Dün düzenlenen protestolarda, Wan Chai'de 17-25 yaşları arasındaki 5 kişinin gözaltına alındığı belirtildi. 

Hong Kong, İngiltere'nin 1842'de başlayan sömürge yönetiminin ardından 1997'de "bir devlet iki sistem" formülüyle yeniden Çin'e devredilmişti. Çin'in Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde suçluların Çin'e iade edilmesini kolaylaştıran tasarının 3 Nisan'da yerel parlamentoya sunulmasının ardından Haziran ayında protestolar patlak vermiş ve Baş Yönetici Carrie Lam tasarının öldüğünü söylemişti. Protestocuların tasarının tamamen geri çekilmesi talebinin ardından Carrie Lam, 4 Eylül'de tasarıyı geri çekmişti. Ancak protestolar şiddetlenerek devam etti. Protestocular, tutuklanan göstericilere af çıkarılması, polis şiddetine karşı bağımsız bir komisyon kurulması, siyasi reformlar gibi taleplerinin yerine getirilmesini istiyor.

Hong Kong Çin'i protesto ederken, Çin gövde gösterisi yaptı! - Resim : 2

ÇİN'DE 70. YIL DÖNÜMÜ ETKİNLİKLERİ

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 70'inci yıl dönümü dolayısıyla Çin'in kurucu lideri Mao Zıdong'un mozolesini ziyaret etti. 

Törene, Devlet Başkanı Şi'nin yanı sıra Devlet Başkan Yardımcısı Vang Çişan, Başbakan Li Kıçiang ve devlet konseyi üyeleri, Çin'in en üst düzey yasama organı Ulusal Halk Kongresi ve istişare mekanizması Halk Siyasi Danışma Konferansından yetkililer ile çeşitli sivil ve askeri kurumlardan 4 bin kişi katıldı.  Törende, Şi ve devlet erkanı Mao'ya saygılarını sundu. Törende ayrıca, ulusal kahramanlar anıtına çiçek sepetleri bırakıldı. 

Çin Ulusal Halk Kongresi, Şi'nin ülkede iktidara gelmesinden 2 yıl sonra 30 Eylül'ün ülkenin bağımsızlığı için hayatlarını feda edenleri anmak üzere "Şehitler Günü" olarak kutlanmasını kararlaştırmıştı. 

Hong Kong Çin'i protesto ederken, Çin gövde gösterisi yaptı! - Resim : 3

ASKERİ GÖVDE GÖSTERİSİ 

Ülke içinde her 10 yılda bir büyük etkinlikler ve askeri geçitlerle kutlanan yıl dönümleri bu yılda Çin'in askeri gücünün teşhir edildiği bir gövde gösterisine dönüştü. 

Törene Çin Halk Kurtuluş Ordusu'ndan (PLA) 15 bin askerin yanı sıra aralarında Çin'in kendi geliştirdiği beşinci nesil hayalet savaş uçağı J-20 başta olmak üzere nakliye uçakları, erken keşif ve radar uçakları, saldırı ve askeri nakliye helikopterleri gibi 160 hava aracı uçuş gerçekleştirdi. 

Hong Kong Çin'i protesto ederken, Çin gövde gösterisi yaptı! - Resim : 4

TÖRENDE NÜKLEER FÜZELER 

Ayrıca, törende ülkenin hava savunma HQ (Hongçi- Kızıl Bayrak) ve "Doğu Rüzgarı" anlamına gelen Dong Feng (DF) serisi nükleer başlıklı füzeler ve denizaltından fırlatılan seyir füzeleri gün yüzüne çıktı. 

Bu bağlamda HQ-6A, HQ-I2A, DF-100, DF 31AG, DF-5B, DF-26, DF-17, DF-5B, DF-41, JL-2 füzeleriyle, jet motorlu insansız uçaklar, mini insansız hava araçları, radar sistemleri, elektronik sinyal karıştırıcı sistemler, tanklar, zırhlı araçlar gibi çok sayıda askeri unsur geçit töreninde yer aldı.

Bu füze sistemleri arasında DF-41'in kıtalararası menzile sahip nükleer başlık taşıma kapasitesine sahip füze olduğu bilinirken, DF-31AG, DF-5B, DF-26, DF-100 ve DF-17 nükleer başlık taşıyabilen füze kategorisinde yer alıyor. 

DF-41'in 15 bin kilometrelik menzille dünyanın en uzun nükleer başlıklı füzesi olduğu sanılıyor. Çin'in 280 nükleer savaş başlığı bulunuyor. 

Pekin'de akşam saatlerinde de 70'inci kuruluş yıl dönümü çerçevesinde kutlama ve etkinlikler devam edecek.

Hong Kong Çin'i protesto ederken, Çin gövde gösterisi yaptı! - Resim : 5

KİM JONG UN'DAN 'HEP YANINDAYIZ' MESAJI

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 70'inci yıl dönümü vesilesiyle Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'e, gönderdiği tebrik mesajında, becerikli ve gayretli Çin halkının Çin Komunist Partisi (ÇKP) liderliğinde 70 yıldır kararlı bir mücadele verdiğini belirterek, "Partimiz, hükümetimiz ve halkımız, ÇKP'ye hükümetine ve halkına, ülkenin istikrarını ve temel çıkarlarını savunma ve sürdürülebilir kalkınmayı sağlama çabalarında tam destek veriyor ve sosyalizmi savunma ve yüceltme yolunda daima yanınızda olacak." ifadelerini kullandı. 

Kim, "Kuzey Kore ile Çin arasındaki dostluk ve iş birliği ilişkilerinin, yeni dönemin ihtiyaçları ve iki ülkenin halklarının ortak arzusu doğrultusunda gün geçtikçe daha fazla canlılık kazanacağına dair kesin inancını" ifade etti. 

Çin-Kuzey Kore ilişkileri, Pyongyang yönetiminin ABD ve Güney Kore ile başlattığı diplomatik yakınlaşmayla 2017'den itibaren yeniden iyileşme yoluna girmişti. Bu süre içinde Kuzey Kore lideri Kim, üst düzey görüşmeler yapmak üzere Çin'e 4 ayrı ziyaret gerçekleştirmiş, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping de 20 Haziran'da Kuzey Kore'ye yaptığı ziyaretle, 14 yıl aradan sonra ülkeyi ziyaret eden ilk Çin Devlet Başkanı olmuştu. 

Hong Kong Çin Şi Cinping protesto Kim Jong-Un