Hindistan savaş alanına döndü: 27 ölü!

Hindistan savaş alanına döndü: 27 ölü!

Hindistan'da "Vatandaşlık Yasası"na karşı 4 gündür devam eden olaylarda 56'sı polis, en az 200 kişi yaralanırken, hastaneye kaldırılan çok sayıda kişide kurşun yarasına rastlandı.

Hindistan'da, Pakistan, Afganistan ve Bangladeş'ten gelen 6 dini gruba vatandaşlık yolunu açan ancak aynı durumdaki Müslüman göçmenleri kapsam dışı bırakacak şekilde değiştirilen "Vatandaşlık Yasası"na karşı protestolarda bugüne kadar 50 sivil hayatını kaybetti.

Hint basınındaki haberlere göre, başkent Yeni Delhi'nin kuzeydoğu bölgelerinde 4 gündür devam eden gösterilerde, bir emniyet amiri ve istihbarat görevlisinin de aralarında bulunduğu 27 kişi yaşamını yitirdi.

Yetkililer, olaylarda 56'sı polis, en az 200 kişinin yaralandığını, hastaneye kaldırılan çok sayıda kişide kurşun yarası bulunduğunu aktardı.

Ülkede 2019 aralık ayında başlayan ve iki ayı aşkın süredir devam eden protestolarda ölen sivillerin sayısı 50'ye çıktı. 

Şiddet olaylarıyla ilgili 100'ün üzerinde kişi de gözaltına alındı. 

Hindistan savaş alanına döndü: 27 ölü! - Resim : 1

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Barış ve uyum ahlakımızın merkezindedir. Delhi'deki tüm erkek ve kız kardeşlerime barışı ve kardeşliği her zaman sürdürmeleri için çağrıda bulunuyorum." ifadelerini kullandı. 

Delhi Başbakanı Arvind Kejriwal, İçişleri Bakanı Amit Şah'a, şiddetin yaşandığı bölgelere asker konuşlandırmaya çağırdı. 

Muhalefetteki Hindistan Ulusal Kongresi'nin (INC) Başkanı Sonia Gandi de yaptığı açıklamada, Amit Şah'ın istifasını istedi. 

Gözaltına alınanlardan bazıları, polisin kendilerini, "Jai Shri Ram (Tanrı Ram'a selam olsun)" şeklinde slogan atmaya zorladığını öne sürdü.

Jamia Millia Islamia (JMI) Üniversitesi öğrencilerinden Muhammed Harris, yaptığı açıklamada, "Polis bizi dövmekle tehdit etti. Bizden 'Jai Shri Ram (Tanrı Ram'a selam olsun)' Ram sloganları atmamız istendi." dedi.

Hindistan savaş alanına döndü: 27 ölü! - Resim : 2

MÜSLÜMANLAR YASA KAPSAMI DIŞINDA KALIYOR

Hindistan'ın çeşitli eyaletlerinde 31 Aralık 2014'ten önce ülkeye giren gayrimüslim göçmenlere vatandaşlık verilmesine imkan tanıyan ancak aynı durumdaki Müslümanları kapsam dışı tutan düzenleme, 9 Aralık 2019'dan bu yana protesto ediliyor.

Yürürlüğe giren kanun kapsamında, özellikle Pakistan, Bangladeş ve Afganistan'da dini baskıdan kaçan Budist, Sih, Jain, Parsi, Hindu ve Hristiyanlar, kimliklerini ve Hindistan'da 6 yıldan uzun süredir yaşadıklarını kanıtlamaları halinde vatandaşlık elde edebilecek, aynı pozisyondaki Müslümanlar ise kapsam dışında tutulacak. 

Yasa, dünyada en çok Müslüman nüfusa sahip ikinci ülke olan Hindistan'da, 200 milyon Müslüman'ı ikinci sınıf vatandaş haline getirmek ve birçoğunu vatansız bırakmak için atılan bir adım olarak değerlendiriliyor.

Hindistan vatandaşlık yasası