Herkesin aşı olduğu ülke: Birleşik Arap Emirlikleri

ÖZEL HABERLER
Herkesin aşı olduğu ülke: Birleşik Arap Emirlikleri
Birleşik Arap Emirlikleri ilk doz aşıda yüzde 100 oranına ulaşan ilk ülke oldu. Fotoğraf: Shutterstock

Şu sıralar Türkiye ile sıcaklaşan ilişkiler ile gündeme gelen Birleşik Arap Emirlikleri'nde nüfusun yüzde 100'ü tek doz aşılarını oldu. 7 emirlikten oluşan ülke bunu nasıl başardı? Devlet kültürünün etkisi nedir?

Türkiye ile yıllar sonra üst düzey diplomatik ilişkiler kuran Birleşik Arap Emirlikleri aynı zamanda aşılanma oranı ile de dikkat çekiyor. Yaklaşık 10 milyon nüfusa sahip ülkede birinci doz aşısını olanlar nüfusun yüzde 100’üne ulaştı. İkinci doz oranı ise yüzde 91!

Şu an hükümet kendisini ‘koronavirüs dalgasında bir güvenli cennet’ olarak konumlandırıyor. Verilen resmi bilgilere göre; toplam doz sayısı 22 milyon 250 bin 173’e ulaştı. Bu oran ile birlikte ülke dünya aşılama tablosunun nüfusa oranı ile zirveye oturdu.

İkinci sırada ise nüfusunun yüzde 90’ının en az 1 doz aşı yaptırdığı Küba ve yüzde 89’luk oran ile Portekiz geliyor. Türkiye’de 18 yaş üstü vatandaşların 1. doz aşılarını yaptırma oranı yüzde 91.10, 2. doz aşısını da yaptıranların oranı ise yüzde 82.10.

Peki aşı yaptırmanın zorunlu olmadığı ülkede böyle bir başarı nasıl sağlandı? Ülkede lojistik sisteminin gücü ve politik kültürün bunda etkili olduğu ifade ediliyor. Yedi emirlikten oluşan Birleşik Arap Emirlikleri yüz ölçümü büyük bir ülke değil, bu sebepten aşıyı dağıtmak kolay. Pek çok Batılı ülke Pfizer-Biontech aşısı için kuyruğa girerken Birleşik Arap Emirlikleri, Sinovac aşısını da tercih etti ve süreç hızlandı.

HERKESE HATIRLATMA DOZU VAR

BAE, geçen yıl eylül ayında Sinovac aşısının yaygın kullanımına onay veren Çin dışındaki ilk ülke oldu. Nisan 2020’den bu yana BAE’deki fabrikalarda Sinopharm firmasının Sinovac aşısı üretiliyor. Şu an ülkede istendiği takdirde yaşı 18’den büyük herkes Biontech ve Sputnik aşılarından da hatırlatma dozu olabiliyor.

Başkent Abu Dhabi’de aşı sertifikası olmadan sadece süpermarket ve eczaneye gidebiliyorsunuz. 16 yaşından büyük herkes bu kurala uymak zorunda. Aşı olan kişiler cep telefonu uygulaması ile mekanlara girip çıkabilirken devlet bu uygulama sayesinde karantina süresi ve test sonuçlarını da takip edebiliyor.

OTORİTER YAPI SOSYAL HAYATI KONTROL EDİYOR

Londra King’s College’dan Andreas Krieg, BAE’nin otoriter yapısının da sosyal hayatı kontrolü kolaylaştırdığını, halkın devletin gösterdiği istikamete daha kolay gittiğini söylüyor. Yani hükümetin aşı olunması yönündeki teşvikleri toplumda yüzde 100 karşılık bulmuş.

Krieg, “Emirlikler’de ‘aşı olun’ dendiği zaman devletin iletişim aygıtları ile tartışma olmaz. Hükümet ‘aşı ol’ derse bunun gerekli veya gereksiz olduğunu düşünmezsiniz” değerlendirmesinde bulunuyor. Birleşik Arap Emirlikleri salgından yaklaşık bir sene sonra dünya turizminin tam anlamıyla başkentiydi ancak Başkent Dubai’de vakalar patlayınca turizm geliri tehlikeye girdi. Bunun üzerine önlemler tekrar artırıldı ve bugünkü noktaya gelindi.

Şu an New York, Londra, Singapur ve Tokyo gibi gözde turistik lokasyonlar eski turist sayıları aranırken Dubai’ye gelen turist sayısı pandemi dönemini de yüzde 20 oranında geçti. Dubai şu anda Expo 2020 fuarına ev sahipliği yapıyor. Ekim 1’den bu yana 5.5 milyon kişi Expo 2020’yi ziyaret etti.

VAKA SAYILARI 100'Ü AŞMIYOR

BAE’de günde 250 binin üzerinde test yapılırken artık vaka sayıları 100’ü aşmıyor. Bazı günler hiç kimsenin hastalıktan kaynaklı ölmediği oluyor. Bugüne kadar yapılan test sayısı ise 100 milyonu aştı.

Ekonomik olarak dünyanın en varlıklı ülkelerinden biri olan Birleşik Arap Emirlikleri’nde salgının kontrol altına alınmasında New York Üniversitesi’nden araştırmacıların da büyük etkisi olmuş.

Birleşik Arap Emirlikleri yakın zamanda Avrupa Birliği’nin dijital aşı sertifikası sistemine de dahil olacak. Böylece Avrupa Birliği ülkelerine çok daha rahat seyahat edebilecekler.

Öte yandan Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun iç işlerinden sorumlu üyesi Ylva Johansson, AB'ye seyahat için Dünya Sağlık Örgütünün onayladığı aşıları olan kişilerin, 10 Ocak 2022 itibarıyla ikinci dozlarını takip eden 9 ay içinde 3. dozu yaptırmış olmaları ve negatif PCR testi ibraz etmelerinin gerekeceğini söyledi.

Kaynaklar: Die Welt, The National News, Euronews

Kaynak: Web Özel

özel haberler