Hasan Nasrallah'ın yerine kim geçecek? Kuzeninin dışında bir isim daha öne çıkıyor

AJANS BİZİM
Hizbullah Hasan Nasrallah
Hasan Nasrallah'ın yerine kim geçecek? Kuzeninin dışında bir isim daha öne çıkıyor

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın Beyrut yakınlarında bir İsrail saldırısında hayatını kaybetmesinden iki gün sonra İran yanlısı hareketin geleceğine dair pek çok soru cevapsız kaldı.

Lübnan'ın en güçlü ismi olarak kabul edilen Nasrallah'ın cuma günü ölümü İsrail için İran ve müttefiklerine karşı büyük bir zafer olsa da bölgeyi belirsizliğe sürükledi.

İsrail ordusuna göre, Hizbullah'ın üst düzey liderlerinin “çoğu” son aylarda İsrail operasyonlarında öldürüldü. İlk operasyonlar geçen ocak ayında ordu tarafından yapıldı.

Singapur Ulusal Üniversitesi Orta Doğu Enstitüsü'nde araştırmacı olan James Dorsey, bu saldırının sadece muazzam teknolojik kapasiteyi değil, aynı zamanda İsrail'in Hizbullah'a ne ölçüde sızdığını da gösterdiğini belirtiyor.

BFMTV'ye konuşan kıdemli muhabir ve eski Kudüs ve Ortadoğu muhabiri Laurent Hauben, Hizbullah'ın yeniden inşasının zaman alacağını, ancak bunun kaçınılmaz olduğunu düşünüyor.

Hauben, “İran şimdilik kenarda duracak ve Hizbullah'ın kendini yeniden yapılandırmasına, Husilerin, Irak'taki Şii güçlerin bu işi halletmesine izin verecek. Bu mücadelenin neden durması gerektiğini anlamıyorum” dedi.

HİZBULLAH'IN YENİ LİDERİ KİM OLACAK?

Ancak Hasan Nasrallah'ın yerine geçecek isim konusunda henüz net bir şey yok. Hizbullah'ın önde gelen isimlerinden Haşim Safiyeddin, kuzeni olan Nasrallah'ın potansiyel halefi olarak görülüyor.

Partinin en yüksek mercii olan Şura Meclisi'nin kısa süre içinde karizmatik Hasan Nasrallah'ın halefini seçmesi bekleniyor. Hizbullah'a yakın bir kaynak, AFP'ye yaptığı açıklamada, Haşim Safiyeddin’in bu seçimi kazanması “en muhtemel aday” olduğunu söyledi.

Bu arada, İran yanlısı İslamcı hareketin halihazırda iki numaralı ismi Naim Kasım'ın da hareketin başına geçmesi bekleniyor.

Çarpıcı bir benzerlik taşıdığı 64 yaşındaki Hasan Nasrallah'ın uzaktan akrabası olan Haşim Safiyeddin, ondan birkaç yaş küçük.

Safiyeddin, İran'da din eğitimi almış. Oğlu, 2020 yılında Irak'taki bir Amerikan saldırısında öldürülen İranlı general Kasım Süleymani'nin kızı Zeynep ile evli. Süleymani, Devrim Muhafızlarının dış operasyonlardan sorumlu Kudüs Gücü'nün başındaydı.

Safiyeddin, Şura Meclisi’nin en önemli üyelerinden biri. Nasrallah gibi o da Muhammed Peygamber'in soyundan gelen Seyitlerin siyah sarığını takıyor.

ÇOK FAZLA OTORİTE

Cardiff Üniversitesi öğretim görevlisi ve Hizbullah uzmanı Amal Saad, “Birkaç yıldır Hasan Nasrallah'ın yerine geçmesi en muhtemel adayın Haşim Safiyeddin olduğuna dair söylentiler dolaşıyor” diyor.

Araştırmacı, hareketin başına geçmenin koşullarından birinin, yedi kişiden oluşan “Şura Konseyi üyesi olmak” ve “dini bir figür olmak” olduğunu belirtiyor.

Safiyeddin'in “çok fazla otoriteye” sahip olduğunu ve bunun da onu en güçlü aday yaptığını ileri sürüyor.

İsrail ile Hizbullah arasında 2006'da yaşanan son savaştan bu yana kamuoyunun karşısına nadiren çıkan Hasan Nasrallah'ın aksine Safiyeddin, pek çok siyasî ve dinî etkinlikte partinin yüzü olarak yer alıyor ve son dönemde İsrail tarafından öldürülen parti komutanlarının cenazelerinde yaptığı ateşli konuşmalarla dikkat çekiyor.