Harvard profesörü koronavirüsü Çin'e mi sattı?

koronavirüs
Harvard profesörü koronavirüsü Çin'e mi sattı?

Sosyal medyada binlerce hesap, Harvard profesörü Dr. Charles Lieber'in ABD'de üretilen koronavirüsü Çin'e sattığı iddialarını ortaya attı. Reuters, tüm dünyaya ABD Adalet Bakanlığı tarafından iddiaların yalanlandığını duyurdu

Sosyal medyada binlerce hesap, Harvard profesörü Dr. Charles Lieber'in ABD'de üretilen koronavirüsü Çin'e sattığı iddialarını ortaya attı. Lieber'in salgınının kökeniyle ilişkili bir Çin laboratuvarından para almak' suçlamasıyla gözaltına alındığı ileri sürüldü, ancak ABD Adalet Bakanlığı suçlamaları yalanladı. 

Dünyanın hemen her yerinde Harvard profesörü Dr. Charles Lieber'in virüsü ABD'de üretip Çin'e sattığı ve ABD'nin ulusal güvenlik sırlarını Çin ile paylaştığı, sosyal medyada yer alan iddialara göre ise, Lieber'in virüsü ABD'de üretip Çin'de Wuhan Teknik Üniversitesi'ne gönderdiği ve buradan yüklü miktarda para aldığı konuşuluyor.

Harvard Üniversitesi Kimya ve Kimyasal Biyoloji Bölümü Başkanı olan 60 yaşındaki Dr. Charles Lieber'in Çinli kuruluşlarla yüz binlerce dolar karşılığında iş yaptığı öğrenilirken 'yalan ifadeleri' sonrası gözaltına alındı. Mahkeme belgelerine göre, Lieber'in Harvard'daki araştırma grubu, Ulusal Sağlık Enstitüleri ve Savunma Bakanlığı'ndan yapacakları araştırmalar için 15 milyon dolardan fazla fon almıştı.

Lieber'in Çin'deki Wuhan Teknoloji Üniversitesi'ne (WUT) olan bağlılığından ve üst düzey bilim adamlarını ülkeye çekmek için Çinli yetkililerle yaptığı bir sözleşme hakkında yalan söylediği iddia ediliyor.

Çin üniversitesi tarafından kendisine ayda 50 bin dolar ödendiği ve WUT'ta bir nanobilim araştırma laboratuvarı kurması için 1,5 milyon dolar karşılığında anlaştığı iddiaları da yer aldı. 

Yalan ifade vermek sebebiyle suçlu bulunan Lieber halkında espiyonaj ve ticari sırları satma suçlamaları da yöneltilmesi ise farklı iddiaları da beraberinde getirdi.  

REUTERS DUYURDU: ADALET BAKANLIĞI SUÇLAMALARI YALANLADI

 Reuters yaptığı 'teyit' paylaşımda bu iddiaların gerçeği yansıtmadığını ve Lieber'in koronavirüsle ilgisi olmadığını açıkladı. ABD Adalet Bakanlığı tarafından yapılan resmi açıklama ile Lieber'in koronavirüs üretip Çin'e sattığı iddiaları aynı zamana denk gelince, kullanıcılar iddiaların doğru olduğunu düşündü. Ancak Lieber, yeni tip koronavirüsü biyolojik silah olarak ürettiği veya sattığı için değil, Çin hükümeti tarafından finanse edilen bir hibe programı hakkında yalan beyanlar verdiği gerekçesiyle tutuklandı.

Harvard Çin ABD koronavirüs haberler