Haiti Devlet Başkanı Moise öldürülmüştü! First Lady'den suikast açıklaması: Evimize paralı askerler gönderdiler

Haiti Devlet Başkanı Moise öldürülmüştü! First Lady'den suikast açıklaması: Evimize paralı askerler gönderdiler

7 Temmuz'da silahlı kişilerce evine düzenlenen saldırıda hayatını kaybeden Haiti'nin 53 yaşındaki Devlet Başkanı Jovenel Moise hakkında yeni detaylar ortaya çıkmaya devam ederken, Haiti First Lady'si Martine Moise, eşinin uğradığı suikast sonucu hayatını kaybetmesinin ardından ilk kez konuştu

Haiti Devlet Başkanı Jovenel Moise'nin 7 Temmuz’da başkent Port Au Prince’de bulunan özel rezidansında kimliği belirsiz silahlı kişiler tarafından düzenlenen suikast sonucu hayatını kaybetmesinin ardından ülkede başlayan siyasi kriz devam ediyor. Haiti First Lady’si Martine Moise, eşinin ölümünün ardından ilk kez konuştu.

Saldırıda kendisi de yaralanan Moise, eşinin öldürülmesini referandum düzenleme arzusuyla ilişkilendirdi. Moise, sosyal medya hesabında paylaştığı sesli mesajda hayatta olduğu için şükrederken, silahlı saldırıyı paralı askerlerin gerçekleştirdiğini söyledi.

Moise yaşananları, "Paralı askerler göz açıp kapayıncaya kadar evime girdi, kocamı öldürdü. Jovenel siyasete girdiğinden bu yana kime karşı savaştığını biliyorsunuz. Hepimizi öldürmek için evimize paralı askerler gönderdiler” sözleriyle anlattı.Haiti halkına devlet başkanının "ikinci kez" ölmesine izin vermeme çağrısında bulunan Moise, "Bu cinayetin cezasız kalmasına izin veremezsiniz. Jovanel’in yürüttüğü mücadele hepimiz içindi" dedi.

ÖLDÜRÜLMEDEN ÖNCE İŞKENCE YAPILDIĞI İDDİASI

Öte yandan Haiti Devlet Başkanı Moise’nin öldürülmeden önce işkence gördüğü iddia edildi. Seçim İşleri Bakanı Mathias Pierre'e göre, paralı askerler Moise'yi istifa mektubunu imzalamayı reddetmesi üzerine katletti. Pierre, bir radyo kanalına verdiği röportajda, "Moise öldürüldü ama önce işkenceye maruz kaldı. Bir kolu ve bir ayağı kırıldı, ardından da 12 kurşunla vuruldu" dedi.Pierre ayrıca, "Haiti'de Başkan Moise'in istifa etmesini ve ayrılmasını isteyen çok sayıda kişi vardı" diye konuştu.

Soruşturmayı yürüten yargıçlardan Carl Henry Destin, Haiti gazetesi Le Nouvelliste'ye yaptığı açıklamada, Moise'nin yatak odasında öldürülmeden önce işkence gördüğünü, kızının kaçtığını, oğlunun ve çalışanların ise ağzının kapatıldığını belirtti. Destin, Moise'ye nasıl işkence edildiğine dair ayrıntıları paylaştı.

SUİKAST KOMANDO BİRLİĞİ TARAFINDAN YAPILDI

Ulusal Polis Müdürü Leon Charles, Moise suikastının, 26 Kolombiyalı ve iki Haiti asıllı ABD vatandaşının içinde olduğu bir komando birliği tarafından yapıldığını söylemişti.

Operasyonlar kapsamında polisle çatışmaya giren 10 şüpheli öldürülürken şimdiye kadar 17'si Kolombiyalı olmak üzere 19 kişi gözaltına alınmıştı.

 

Kaynak: İHA

Haiti Jovenel Moise Martine Moise suikast