Hafter'in kendisini tek taraflı başkan ilan etmesine Rusya'dan açıklama

Hafter'in kendisini tek taraflı başkan ilan etmesine Rusya'dan açıklama

Rusya, Libya'nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Hafter'in kendisini tek taraflı başkan ilan etmesini "şaşırtıcı" buldu.

Rus haber ajansı RİA Novosti'ye konuşan Rusya Dışişleri Bakanlığından üst düzey bir yetkili, Halife Hafter'in kendisini tek taraflı başkan ilan ettiğine dair açıklamasını değerlendirerek "Bu şaşırtıcı." dedi.

Libya nezdinde alınan çeşitli kararların bulunduğuna işaret eden yetkili, "Berlin zirvesinde alınan kararlar var, önemli olan Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyinin 2510 sayılı kararı ve bu kararların uygulanması gerekmektedir. Bu kararlar uluslararası toplumun desteğiyle öncelikle Libyalılar tarafından uygulanmalı." ifadelerini kullandı.

"LİBYA'DAKİ ÇATIŞMAYA ASKERİ BİR ÇÖZÜM BULUNMAMAKTADIR" 

Rusya'nın, Libya nezdinde siyasi süreç dahilinde kapsamlı görüşmeleri desteklediğini savunan bakanlık yetkilisi, "Libya'daki çatışmaya askeri bir çözüm bulunmamaktadır. Ramazan ayının başlaması nedeniyle Libya'nın doğusundaki Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih oldukça dengeli bir konuşma yaptı ve çeşitli ilginç önerilerde bulundu." şeklinde konuştu.

Hafter, dün yayımladığı görüntülü mesajında, BM himayesinde imzalanan "Suheyrat Anlaşması'nın hükmünü yitirdiğini ve ülkenin başına geçtiğini" iddia etmişti.

ABD, 'ÜZÜNTÜ DUYDUĞUNU' BELİRTTİ

ABD'nin Trablus Büyükelçiliği, Hafter'in kendisini tek taraflı "devlet başkanı" ilan ettiği açıklamasından "üzüntü duyduğunu" bildirdi.

Büyükelçiliğin sosyal medya hesabından yapılan yazılı açıklamada, Libya Ulusal Ordusu isimli silahlı grubun lideri Halife Hafter'in, ülkenin siyasi yapısını tek taraflı olarak değiştirdiğini öne süren açıklamasından Washington yönetiminin üzüntü duyduğu belirtildi. 

"Hafter ve Libya'daki diğer aktörlerin diyalogla ülkeyi ileriye taşıyacak bir girişimde bulunmalarının ABD tarafından memnuniyetle karşılanacağı" kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: 

"ABD, sivillerin mübarek ramazan ayında sıkıntı çektiği ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının daha fazla yaşamı tehdit ettiği bu dönemde, Libya Ulusal Ordusu'nu Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne (UMH) katılarak insani bir ateşkes ilan etmeye ve sonunda Birleşmiş Milletler Libya Özel Temsilciliği liderliğinde 5+5 askeri komitesi görüşmeleriyle kalıcı bir ateşkesin sağlanmasına davet ediyor." 

Rusya Libya Hafter ABD haberler