Hac kafileleri Mekke'ye ulaşmaya başladı, Hacdan ilk fotoğraflar!

Hac kafileleri Mekke'ye ulaşmaya başladı, Hacdan ilk fotoğraflar!

Suudi Arabistan, hac vazifesini yerine getirecek kafilelerin Mekke'ye gelmeye başladığını duyurdu.

Suudi Arabistan korona virüs nedeniyle Hac yapmak isteyenlerin sayısını azaltma kararı aldı. Geçtiğimiz yıl yaklaşık 2.5 milyon kişi Hac yaparken alınan kararlara göre, sadece 10 bin yerli hacıya izin verileceği duyurulmuştu. İzin verilenlerin yüzde 70’ini Suudi Arabistan’da yaşayan yabancıların, 30’u ise Suudi Arabistan vatandaşlarının oluşturacağı aktarılmıştı.

 

Hac kafileleri Mekke'ye ulaşmaya başladı, Hacdan ilk fotoğraflar! - Resim : 1

Geçen hafta Kabe'nin örtüsü değiştirildi ve son hazırlıklar tamamlandı. Yerli hacılar ise, olağanüstü önlemler altında Mekke'ye ulaşmaya başladı. Yollarda kontrol yapan polislerin fotoğrafları paylaşılırken, Mekke'deki otellerde konaklayacak hacı adaylarının valizleri de, lobilerde dezenfekte ediliyor.

Suudi Arabistan İçişleri Bakanlığı önümüzdeki Hac döneminde Mekke’de kutsal alanlara girerek kuralları ihlal edenlere 10 bin Suudi Riyali (2 bin 666 dolar) para cezası uygulayacağını doğrulamış, aynı suçun tekrarlanması halinde para cezasının iki katına çıkarılacağını duyurdu. Kararın koronavirüsün yayılmasını engellemek için alındığı bildirilmişti.

Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığı, izin almadan hac yapılamayacağı uyarısında bulunurken, bir hafta içinde bu kuralı ihlal eden 16 kişinin yakalandığını bildirdi.

 

Hac kafileleri Mekke'ye ulaşmaya başladı, Hacdan ilk fotoğraflar! - Resim : 2

KURBAN BAYRAMI 31 TEMMUZ'DA BAŞLIYOR

Öte yandan Suudi Arabistan, Kurban Bayramı'nın ilk gününün 31 Temmuz Cuma olduğunu duyurdu. Suudi Arabistan Yüksek Mahkemesinden yapılan yazılı açıklamada, 22 Temmuz Çarşamba'nın zilhicce ayının (hac ayı) ilk günü olduğu bildirildi.

Buna göre hicri takvime göre zilhicce ayının dokuzuncu günü olan 30 Temmuz'un arife, onuncu günü olan 31 Temmuz'un da Kurban Bayramı'nın birinci günü olduğu açıklandı.

Sağlık Bakanı Tevfik er-Rabia da hacı adaylarının 65 yaş altında olması ve kronik rahatsızlığı bulunmaması gerektiğini söylemişti.

 

Hac kafileleri Mekke'ye ulaşmaya başladı, Hacdan ilk fotoğraflar! - Resim : 3

PEK ÇOK ÖNLEM ALINDI

Önlemler kapsamında, Mekke'de Kabe'nin de içinde bulunduğu Mescid-i Haram'ın tamamının, tavaf ve say alanlarının sterilize edilmesinin yanı sıra tavaf ve say sırasında sosyal mesafenin korunacağı, hacı adaylarının bu alanlara sınırlı sayıda gruplar halinde alınacağı ve termal kameraların sayısının da artırılacağı kaydedildi. Kabenin örtüsünün de bu yıl Kovid-19 önlemlerine uygun şekilde değiştirileceği söylenmişti. 

Suudi Arabistan hac Mekke Umre hacı adayları