Gürcistan'da iktidar partisi seçimi kazanırsa 'muhalefeti yasaklamayı' vadetti

Ajans Bizim
Gürcistan Siyaset
Gürcistan'da iktidar partisi seçimi kazanırsa 'muhalefeti yasaklamayı' vadetti
Reuters

Gürcistan'ın iktidar partisi Gürcü Rüyası, Ekim ayındaki parlamento seçimlerini kazanması halinde en büyük muhalefet gücü olan Birleşik Ulusal Hareket'i (UNM) yasaklamayı vadetti.  

UNM, iktidarı kötüye kullanmak suçlamasıyla yıllardır hapiste tutulan ve hapishanedeki sağlığı bir noktada insan hakları örgütlerinin tıbbi gerekçelerle serbest bırakılması çağrısında bulunacak kadar kötüleşen Gürcistan'ın eski cumhurbaşkanı Mikheil Saakaşvili tarafından kuruldu ve yıllarca yönetildi.

Gürcü Rüyası tarafından yayımlanan bir bildiride, 2008'deki Rusya-Gürcistan savaşından UNM sorumlu tutuldu ve kanıt olmaksızın partinin devam eden Rusya-Ukrayna çatışmasında “ikinci bir cephe” açmak istediği iddia edildi.

Bildiride, “Anayasal çoğunluğu elde etmemiz halinde, Birleşik Ulusal Hareket ve tüm uydu veya halef partilerinin anayasaya aykırı ilan edilmesiyle sonuçlanacak yasal bir süreç başlatacağız” denildi.

Gürcü Rüyası'nın açıklaması, partinin vaatlerini yerine getirebilmesi için anayasal çoğunluğu yeniden elde etmesi gerektiğine seçmenleri ikna etmeyi amaçlıyor. Ancak, anayasal çoğunluğa sahip olmasalar bile, “Gürcistan'ın anayasal düzenini yıkmayı veya zorla değiştirmeyi, ülkenin bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü ihlal etmeyi veya savaş ya da şiddet propagandası yapmayı amaçlayan” bir partinin yasaklanması için Anayasa mahkemesine başvurabilirler.

Gürcü Rüyası, UNM'yi yasaklamanın yanı sıra AB ve insan hakları örgütlerinin uyardığı LGBTQ+ haklarını kısıtlayan Rusya tarzı bir yasayı da yürürlüğe koymayı planladığını açıkladı.

İktidar partisi, ayrıca Gürcistan'ın toprak bütünlüğünü “barışçıl bir şekilde yeniden tesis etmek” için anayasayı “yeni gerçekliğe uygun” olacak şekilde değiştirmek istediğini belirterek ayrıntı vermedi. Ancak muhalefetin bunun geçen yıl Gürcistan'ın ayrılıkçı bölgeleri Güney Osetya ve Abhazya'yı ilhak etmekle tehdit eden Rusya'ya taviz anlamına gelebileceği yönündeki korkularına yol açtı.

Gürcistan'da parlamento seçimleri 26 Ekim'de yapılacak. Haziran ayında altı muhalefet partisi, ülkenin AB'ye katılma hedefini raydan çıkardığını söyledikleri iktidar partisini devirmek için birlikte çalışma kararı aldı.