Gürcistan Parlamentosu 'yabancı ajanlar yasası' için veto engelini aştı
Gürcistan Parlamentosu yaptığı oylamada Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili'nin tartışmalı yabancı ajanlar yasasını veto etmesine yönelik engeli aşarak, düzenlemenin muhtemel yasalaşmasına bir adım daha yaklaştı.
Tasarı, yabancı fon alan kuruluşların "yabancı ajan" olarak etiketlenmesini gerektiriyor ve Kremlin rejimi muhaliflerini bastırmak için kullanılan baskıcı Rus mevzuatını yansıtıyor. Zurabişvili 18 Mayıs'ta yasayı veto etti, ancak Parlamento Başkanı Shalva Papuaşvili iki gün sonra iktidardaki Gürcü Rüyası partisinin onun oyunu geçersiz kılmayı planladığını açıkladı.
Yasa şimdi Zurabişvili'ye geri gönderilecek ve Cumhurbaşkanının yasayı imzalamak için beş günü olacak. Zurabişvili'nin onaylaması reddetmesi durumunda Papuaşvili yasayı imzalayabilecek ve ardından yasa yürürlüğe girecek.
Yasanın ana hükümleri yürürlüğe girdikten sonra 60 gün geçerli olacak. Bu da muhtemelen Ekim ayında yapılacak ve yabancı ajanlar yasası ile Gürcü Rüyası'nın ülkeyi götürdüğü yön konusunda bir referandum olarak görülen parlamento seçimlerinden kısa bir süre önce gerçekleşecek.
İnternette canlı yayınlandı
Gürcistan Parlamentosu, Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili'nin yabancı ajanlar yasasına ilişkin yorumlarını oylayarak vetosunu geçersiz kılarken, parlamento toplantısı yasama organının internet sitesinden canlı olarak yayınlandı.
Parlamento tutanaklarına göre, 66 milletvekili cumhurbaşkanının vetosuna karşı oy kullandı ve gerekli çoğunluk 50 idi.
Ardından milletvekilleri yasanın orijinal halini destekledi. 76 yeter sayı ile 84 milletvekilinin oy verdiği yasaya 4 milletvekili karşı çıktı.
Milletvekilleri vetoyu geçersiz kılmayı tartışırken 28 Mayıs günü gün boyunca kalabalık bir protestocu grubu parlamento binasının arkasında toplandı.
Protestocular gösterilere devam etme sözü verdi.
ABD’nin seyahat kısıtlaması
Parlamentonun vetoyu geçersiz kılması beklenmedik olmasa da, oylama ABD'nin ülkedeki "demokrasiyi baltalamaktan" sorumlu olan milletvekillerine seyahat kısıtlamaları getirdiğini açıklamasından günler sonra geldi. Kısıtlamalar bu kişilerin aile mensupları için de geçerli olacak.
ABD Kongre üyesi Joe Wilson da 23 Mayıs'ta Gürcistan'ın demokratik gerileme eğilimini tersine çevirmesi ve tartışmalı yabancı ajanlar yasasından vazgeçmesi halinde Gürcistan'a askeri, ticari ve vize serbestisi teşvikleri sağlayacak bir yasa tasarısı sundu.
AB de yaptırım hazırlığında
Bazı AB ülkelerinin tasarı nedeniyle Gürcistan'a karşı vizesiz seyahat rejiminin askıya alınması da dahil olmak üzere yaptırımlar uygulanması için bastırdığı bildiriliyor. Bazı Avrupa Parlamentosu üyeleri de Gürcistan'ın AB adaylığının askıya alınması çağrısında bulundu.
Gürcü Rüyası yine de vazgeçmedi ve yasayı uygulamaya devam ederek ABD ve AB'ye yönelik tepkilerini arttırdı.
Aynı zamanda Gürcü Rüyası'nın genel sekreterliğini de yürüten Tiflis Belediye Başkanı Kakha Kaladze 25 Mayıs'ta yaptığı açıklamada seyahat kısıtlamalarına tepki olarak ABD ve Gürcistan'ın "düşman" olduğunu söyledi.
Kaladze, "(Gürcistan ve ABD arasındaki) mevcut ilişkilerin yeniden başlatılması gerektiğini düşünüyorum" dedi.
Bir ayı aşkın bir süredir sokaklarda olan protestocular da yabancı ajanlar yasasına ve Gürcü Rüyası'na karşı gösterilerine devam etmekte kararlı ve binlerce kişi neredeyse her gün parlamento binası önünde ve şehir merkezinde toplanıyor.
Avrupa Komisyonu “endişelerini” yineledi
Oylamanın açıklanmasından kısa bir süre sonra Avrupa Komisyonu bir açıklama yayınlayarak söz konusu yasayla ilgili daha önceki endişelerini yineledi ve yasanın Gürcistan'daki sivil toplum ve ülkenin AB'ye katılım süreci üzerinde yaratacağı etkiye dikkat çekti.
Açıklamada, "Gürcü yetkilileri bu eğilimi tersine çevirmeye ve AB yolunda kararlılıkla ilerlemeye çağırıyoruz. Dinamikleri değiştirmek için hala zaman var, ancak yönetim makamlarının güçlü bir kararlılık göstermesi gerekiyor" denildi.
Açıklamada, “AB ve üye devletleri bu gelişmelere tepki vermek üzere tüm seçenekleri değerlendirmektedir” ifadesine yer verildi.