Japonya, Kuzey Kore'nin füze denemesinin detaylarını açıkladı

Dünya haberleri
Japonya, Kuzey Kore'nin füze denemesinin detaylarını açıkladı

Güney Kore, Kuzey'in "tanımlanamayan" bir füze fırlattığını açıkladı. Japonya ise fırlatmanın detaylarını açıkladı.

Japonya Savunma Bakanlığı, Kuzey Kore tarafından bugün fırlatılan balistik füzeye ilişkin detayları paylaştı. Bakanlık, füzenin 400 kilometre kadar uçtuktan sonra düştüğü ifade edildi.

Japonya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Kuzey Kore bugün saat 14:50 (yerel) sıralarında ülkenin kuzeybatısından doğuya doğru balistik füze fırlattı. Detaylar şu anda analiz ediliyor, ancak maksimum irtifa yaklaşık 50 kilometre olarak hesaplandı ve füze yaklaşık 400 kilometre uçtu” denildi.

“ULUSLARARASI TOPLUMU TEHDİT EDİYOR”

Bakanlık, Kuzey Kore’nin bu faaliyetinin hem Japonya’yı hem de uluslararası toplumu tehdit ettiğini ifade ederek, “Tekrarlanan balistik füze fırlatmaları da dahil olmak üzere Kuzey Kore’nin faaliyetleri, Japonya ve bölgenin barış ve güvenliğini tehdit ediyor. Japonya dahil tüm uluslararası toplum için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Bu tür balistik füze fırlatmaları, ilgili Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal etmekte ve şiddetle kınanmaktadır” ifadelerine yer verdi.

Bir haftadan biraz uzun bir süre içerisinde üçüncü test olduğu kaydedilen son füze denemesi, ABD'nin, Kuzey Kore'nin silah ve füze programına ekipman sağlayan 6 Kuzey Koreli ve 1 Rus ile Rusya merkezli 1 firmayı yaptırım listesine almasından günler sonra geldi.

KUZEY KORE'NİN FÜZE DENEMELERİ

Kuzey Kore Merkezi Haber Ajansı (KCNA), 12 Ocak'ta ülkede hipersonik füze denemesinin başarıyla gerçekleştiğini duyurmuştu.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un izlediği denemede, 1000 kilometre mesafedeki sularda hedefi başarıyla vuran hipersonik füze test edilmişti.

Japonya ve Güney Kore, 11 Ocak'ta Kuzey Kore'nin "balistik olma ihtimali yüksek füze denemesi yaptığını" duyurmuştu. İki ülke, füzenin sesten 10 kat daha hızlı olduğunu bildirmişti.

Kuzey Kore, 5 Ocak'ta da "hipersonik füzeyi başarıyla denediğini" açıklamıştı.

Kaynak: AA

Güney Kore Kuzey Kore tanımlanamayan füze ABD balistik füze