Guatemala'da yeni Başkan Arevalo'nun partisine yönelik yasak askıya alındı

Dünya haberleri
Guatemala'da yeni Başkan Arevalo'nun partisine yönelik yasak askıya alındı
Bernardo Arevalo - Fotoğraf: Reuters

Guatemala'nin yüksek seçim mahkemesi başkanı seçilen Bernardo Arevalo'nun partisine yönelik yasağı askıya aldı

Yüksek Seçim Mahkemesi sözcüsü Luis Gerardo Ramirez, "Seçim süreci sona erene kadar siyasi örgütlerin statülerine itiraz etmek makul ya da ihtiyatlı değil" dedi.

Arevalo, seçmenlerin ilgisizliğinin damgasını vurduğu ilk turun ardından ikinci tura kalarak büyük bir sürpriz yaptı. Yoksulluk, şiddet ve yolsuzluk her yıl binlerce Guatemalalıyı daha iyi bir yaşam arayışıyla yurt dışına, birçoğunu da Amerika Birleşik Devletleri'ne itiyor.

Guatemalalı yargıç Fredy Orellana, 25 Haziran'daki ilk tur oylamadan sonra, savcı Rafael Curruchiche'nin talebi üzerine, seçim mahkemesine Semilla'nın parti kaydında iddia edilen anormalliklerle ilgili bir soruşturma yapılana kadar askıya alınması emrini verdi. 

Orellana ve Curruchiche'nin her ikisi de ABD'nin "yolsuzluk yapanlar" listesinde yer alıyor ve yabancı müttefikler seçim sürecine müdahale edilmesini eleştiriyor.

Semilla üyeleri, kesin olmasa da partileri üzerindeki yasağın kaldırılmasını memnuniyetle karşıladı.

Başkentteki Semilla milletvekillerinden Nino Matute, Guatemala'da demokrasinin "bu ülkedeki dürüst ve namuslu insanların desteğiyle en iyi savaşını verdiğini" söyledi.

Arevalo ise geçtiğimiz cuma günü yaptığı açıklamada "adalet aygıtının adaletin kendisini ihlal etmek için kullanıldığı ve halkın sandıkta özgürce ifade ettiği iradeyle alay edildiği bir darbe görüyoruz" dedi.

Analistler, partinin askıya alınmasının Arevalo'nun ocak ayında başkanlık koltuğuna oturmasını engellemeyeceğini ancak Semilla partisinin Kongre'deki çalışmalarını sekteye uğratacağını söylemişti. 

Askıya alınan parti bildiri yayınlayamıyor ya da para toplayamıyor.

Arevalo, "Guatemala halkının bize yasal olarak verdiği kaynakları, yetkiyi ve meşruiyeti zayıflatıyor ve inkâr ediyorlar" dedi.

Amerikan Devletleri Örgütü'nün (OAS) Guatemala'daki seçim misyonunun başkanı Eladio Loizaga da "Guatemala'daki anayasal düzende olası bir kırılma" konusunda uyarıda bulundu. 

Washington merkezli Amerikalılar Arası İnsan Hakları Komisyonu (IACHR) Arevalo ve yardımcısı Karin Herrera'nın "damgalanmaya, tacize, takip edilmeye, sosyal medyada kişisel bilgilerinin ifşa edilmesine ve kendilerine zarar vermek ve hatta öldürmek için iki özel plan da dahil olmak üzere tehditlere maruz kaldıklarını" bildirdi.

Hükümet yaptığı açıklamada, polisle koordinasyon halinde bu kişilerin korunmasını arttırmak için "gerekli tedbirlerin" alındığını bildirdi.  

Guatemala'da yeni Başkan Arevalo'nun partisine yönelik yasak askıya alındı - Resim : 1
Guatemala'da halk bıkmış durumda (Fotoğraf: Reuters)

"Süregelen darbe"

Movimiento Semilla partisinin yasal statüsü pazartesi günü, Yüksek Seçim Mahkemesi'ne bağlı olan Vatandaş Sicili tarafından, aynı mahkemenin yargıçlarının partinin ikinci turdaki zaferini resmileştirmesinden sadece saatler önce geçici olarak iptal edildi.

Bu arada çarşamba günü Kongre Yönetim Kurulu, Semilla bayrağı altındaki mevcut ve seçilmiş milletvekillerini bağımsız ilan etti. Bu onların Yönetim Kuruluna, çalışma komisyonlarına dahil olmalarını ve Guatemala'yı yurtdışında temsil etmelerini engelleyecek.

Guatemala'nın seçilmiş Devlet Başkanı Bernardo Arévalo, cuma günü yaptığı açıklamada 20 Ağustos'ta yapılan başkanlık seçimlerini kazanmasına karşı çıkan ülkenin adalet sistemi içindeki güçlü grupların "süregelen bir darbeye" karıştığını iddia etmişti. 

 

Kaynak: Ajans Bizim

Bernardo Arevalo Guatemala Orta Amerika dış haberler Dünya haberleri