Grönland'da herkesin bir anda ortadan kaybolmasının nedeni bulundu!

Bilim Haberleri
Grönland'da herkesin bir anda ortadan kaybolmasının nedeni bulundu!
Fotoğraf: DepoPhotos

Tarihler daha 1000 yılını göstermeden kısa bir süre önce bir grup İskandinav insanı 'Çayır' adını verdikleri büyük bir adaya gitti. O adanın adı Grönland'dı. Ancak 400 yıl sonra herkes birden ortadan kayboldu. Yıllar sonra nedeni bulundu.

'Kızıl Erik' Thorvaldsson bir adamı öldürdü. Peşine düşülünce 970 kişiyi de yanına alıp Norveç'ten İzlanda'ya kaçtı. Ancak İzlanda'da da benzeri bir suçtan 982 yılında sürüldü. Batı'ya doğru gitmeye devam etti.

Yıllar önce bir denizci Batı'ya doğru gidildikçe bir kara parçası bulduğunu iddia etmişti. Thorvaldsson da bir umut deyip oranın izini sürdü.

Kızıl Erik gönülsüz sürgünü sırasında bu diyarı keşfetti. İzlanda'ya döndüğünde buraya 'yeşil diyar' yani 'greenland' adını verdi. Aslında Erik kısmen doğru söylüyordu. İnsanlar peşlerinden gelsin diye böyle söylemişti. Grönland'da yeşil alan yok denecek kadar azdı.

Grönland'da herkesin bir anda ortadan kaybolmasının nedeni bulundu! - Resim : 1

İskandinav destanlarında Grönland'a Vikingler'in yerleşmesi böyle anlatılır.

Ancak bir 400 yıl sonra Grönland'da Viking kalmadı. Nereye gittikleri bilinmiyor. 1408 yılında iki Kuzeylinin Grönland'da evlendiklerine dair bir belge var. Ancak bu iki kişinin 2 yıl sonra İzlanda'ya döndüğü de görülüyor. Bu olaydan sonra Grönland bir süre Avrupa'nın görüş alanından kayboldu.

Peki ne oldu da Grönland terkedildi? Terk edenlerin nereye gittiğini bilmek imkânsız ancak nedenini tahmin etmek artık mümkün.

14. yüzyıldan itibaren Kuzey yarımkürede iklimi değiştiren küçük buzul çağı yaşandı. Soğuk gittikçe arttı. Zaten zor yaşam koşullarına sahip Grönland'da yaşamak neredeyse imkânsız hale geldi. Batı ve doğudaki iki yerleşim de artık yaşama imkânı kalmadığı için terk edildi. Tarihte 'Skraelingar' saldırıları ve hastalıkların da insanların burayı terk etmesinde etkisi olduğunu gösteren veriler var.

Grönland'da herkesin bir anda ortadan kaybolmasının nedeni bulundu! - Resim : 2

Massachuestts Amherst Üniversitesi'nce yapılan ve Science Advances dergisinde yayınlanan bir çalışma Vikinglerin soğuktan dolayı değil kuraklıktan dolayı Grönland'ı terk ettiği sonucuna vardı.

14. yüzyılda Kızıl Erik'in yeşil ülkesi artık sığırları besleyemeyecek kurak bir dünyaya dönüşmüştü.

Çalışmanın başyazarı Boyang Zhao, "Elde ettiğimiz sonuçlar Güney Grönland'daki sıcaklıklar o zaman diliminde neredeyse hiç değişmemesini rağmen, zaman içinde giderek daha kuru bir hale geldiğini gösteriyor" diyor.

Tahminen o dönemde en az 2 bin kişi Grönland'da yaşıyordu. Tarım yapmanın pek de mümkün olmadığı bu topraklarda hayvancılık, avcılık ve balıkçılık geçim kaynağıydı. O dönemde İzlanda, Norveç ve Kuzey Amerika ile ticari ilişkilerin varlığı biliniyor.

Destanlarda Kızıl Erik'in oğlu Leif Eriksson'un MS 1000 civarında Kuzey Amerika kıyılarına ulaştığı ve Anse-aux-Meadows yerleşimini kurduğu biliniyor. Buradan temin edilen kerestelerin alınıp Grönland'a götürüldüğü anlaşılıyor.

Kuzey Kutup Dairesi'nde hayatta kalmanın ne kadar zor olduğunu gösteren veriler de mevcut. Kuraklık nedeniyle sığırların otlaklara götürülmesi gerekiyordu. Ancak hayvanların hiç gücü yoktu. Zaten az olan bitki örtüsü kuraklıkla birlikte neredeyse yok oldu. Hayvanlar öldü. Ancak Vikingler tamamen çaresiz kalana kadar beklediler. Sonunda onlar da dayanamayıp bu diyarı terk ettiler. Ancak nereye gittikleri halen bir sır.

Kaynak: Haber Global TV

Grönland kuraklık iklim değişikliği Küresel ısınma