George Floyd'un cenaze masraflarını eski boksör Mayweather karşılayacak

George Floyd'un cenaze masraflarını eski boksör Mayweather karşılayacak

ABD'nin Minnesota eyaletindeki Minneapolis kentinde polis tarafından gözaltına alınırken öldürülen George Floyd'un cenaze masraflarını eski boksör Mayweather karşılayacak.

Floyd Mayweather'e ait şirketin yöneticisi Leonard Ellerbe, yaptığı açıklamada, 43 yaşındaki ABD'li eski boksörün George Floyd'un ailesiyle irtibata geçtiğini ve ailenin cenaze masraflarının karşılanması teklifini kabul ettiğini kaydetti.

Mayweather, 2011 yılında kanser nedeniyle 45 yaşında hayatını kaybeden eski rakibi Genaro Hernandez'in cenaze töreni için de devreye girmişti.

loyd'un cenaze töreni 4 Haziran'da yapılacak. Minnesota Valisi Tim Walz, yaptığı açıklamada Floyd'un cenaze töreninin 4 Haziran günü yapılacağını duyurdu. Vali Walz, "Hem Minneapolis şehri hem de Minnesota eyaleti ve bütün ulusumuz için gözümüzün önünde son verilmiş bir hayatı onurlandırmak için önemli bir tören olacak" dedi.

ABD'NİN YAKIN TARİHİNDEKİ KARA LEKE

ABD'de 2013'ten 2019'un ortasına kadar polis şiddeti nedeniyle 7 bin 666 kişi yaşamını yitirirken, siyahiler beyazlara kıyasla polis şiddetine 2 buçuk kat daha fazla maruz kalıyor.

"Mapping Police Violence" isimli sitenin güvenlik kaynaklarından derlediği bilgilere göre, ABD'de 2013'ten 2019'un ortasına kadar polis şiddeti nedeniyle siyahiler de dahil 7 bin 666 kişi yaşamını yitirdi.

2013'de kurulan "Siyahilerin Hayatları Önemlidir" (Black Lives Matter) adlı sivil toplum kuruluşu, ülkedeki birçok olayda gösterilere öncülük etti.

ABD'de 2014 Temmuz'da New York 'ta Eric Garner adlı siyahi vatandaş, Floyd'a benzer şekilde gözaltı sırasında boğularak hayatını kaybetti. Garner de Floyd gibi polis memurlarına nefes alamadığını ifade etti. Garner'ın son sözleri olan "nefes alamıyorum" cümlesi, o dönemki gösterilerin sloganı oldu ve ülke çapında gösteriler düzenlendi. 

Garner'ın öldürülmesinden bir ay sonra Missouri eyaletine bağlı Ferguson kasabasında, 18 yaşındaki Michael Brown'un öldürülmesinin ardından ülke çapında protestolar düzenlendi. Protestolarda zaman zaman yağma ve şiddet olayları da yaşandı, bazı kentlerde sokağa çıkma yasağı ilan edildi. 

Aynı yılın ağustosunda Los Angeles'ta Ezell Ford, kasımda ise New York'ta 28 yaşındaki Akai Gurley ve Clevand'da 12 yaşındaki Tamir Rice polis kurşunlarının hedefi oldu. 

Tüm bu olaylar tek başına ayrı ayrı gösterilere yol açarken, 2014 Aralık'ta Minnesota'nın Bloomington kentindeki büyük bir alışveriş merkezi önünde toplanan 2-3 bin kişi, ABD polisinin silahsız siyahi vatandaşları hedef almasını protesto etti. Bu protestolarda onlarca kişi gözaltına alındı.

2012'DEN BU YANA 428 KİŞİYE ENSEDEN MÜDAHALE

Amerikan CNN haber kanalı, polis departmanından edindiği güç kullanımı verilerini inceledi. Çalışma, Minneapolis'te görevli memurların, 2012'den bu yana 280'i siyahi olmak üzere 428 kişi üzerinde bu tekniği uyguladığını ortaya koydu.

Enselerine bastırılan kişilerden yüzde 14'ünün bilincini kaybettiği, bilincini kaybedenlerin 58'inin de siyahi olduğu görüldü.

OLAY

46 yaşındaki George Floyd, 25 Mayıs'ta dolandırıcılık şüphesiyle Minneapolis'te gözaltına alınırken bir polisin uzun süre ensesine diziyle basması nedeniyle dakikalarca "Nefes alamıyorum" diye yalvarmıştı.

Floyd'un, olay yerine gelen acil sağlık ekiplerince kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettiği açıklanmış, yoldan geçenlerin cep telefonlarıyla kaydettiği görüntüler sosyal medyada büyük tepki toplamıştı. 

Görüntüler, ülkede siyahilere yönelik polis şiddeti tartışmalarını tekrar alevlendirmiş ve Minneapolis başta olmak üzere birçok şehirde protestolara yol açmıştı.

Minneapolis George Floyd