George Floyd'un ailesi ilk kez kameralar karşısına geçti: Bizim elimizden neyi aldığınızı bilmenizi istiyorum!

George Floyd'un ailesi ilk kez kameralar karşısına geçti: Bizim elimizden neyi aldığınızı bilmenizi istiyorum!

ABD'de Derek Chauvin isimli beyaz polisin, 46 yaşındaki siyahi vatandaş George Floyd'u gözaltına aldığı sırada boğazına dizini bastırıp boğarak öldürmesine tepki dinmezken, ailesi ilk kez kameralar karşısına geçti

"Nefes alamıyorum" demesine rağmen polis Chauvin'in Floyd'un boğazına dakikalarca bastırdığı görüntüler ve slogana dönüşen söylemi ülke çapında yüz binleri sokağa döktü. ABD'nin neredeyse tüm kentlerini savaş alanına çeviren protestolar baş gösterdi. Floyd'un ölümüyle sonuçlanan olay ise, 20 dolarlık bir banknot yüzünden patlak verdi, sadece 30 dakika sürdü.

AİLESİ İLK KEZ KAMERALAR KARŞISINA GEÇTİ

ABD'de polis tarafından gözaltına alınırken öldürülen George Floyd'un ailesi, olayın ardından ilk defa kamera karşısına geçti. Floyd'un altı yaşındaki kızı Gianna ve kızının annesi Roxie Washington, Minneapolis'te bir basın toplantısı düzenledi.

Gözyaşlarını tutmakta zorlanan Washington "Bizim elimizden neyi aldığınızı bilmenizi istiyorum. Onlar günün sonunda eve dönüp aileleriyle birlikte oluyorlar. Ama Gianna'nın artık bir babası yok. Onun büyüdüğünü göremeyecek. Mezuniyetine gelemeyecek, düğününde yanında olamayacak. Ben çocuğum ve George için buradayım. Onun için adalet istiyorum. Çünkü o iyi birisiydi. Diğerleri ne düşünürse düşünsün." sözleriyle üzüntüsünü dile getirdi. 

8 DAKİKA 46 SANİYE SÜRDÜ

Chauvin sol dizini, fiziksel açıdan iyi olmadığı görülen Floyd'un boynuna dayadı. Floyd'un "Nefes alamıyorum", "Lütfen, lütfen" dediği, annesini çağırdığı bu anlar 8 dakika 46 saniye boyunca sürdü.  

Savcılık raporuna göre, yaklaşık altıncı dakikada Floyd tepki vermemeye başladı. Görüntülerde, tanıkların bu noktada nabzını kontrol etmeleri için polise yalvardığı duyuluyordu.

Rapora göre, polis memurlarından JA Kueng, Floyd'un sağ bileğinden nabzını kontrol etti ve 'tespit edemedi'. Ancak polisler geri adım atmıyordu.

Saat 20.27'ye geldiğinde, Chauvin dizini Floyd'un boğazından çekti. Floyd sedyeyle Hennepin Hastanesi'ne kaldırıldı. Yaklaşık bir saat sonra öldüğü açıklandı.

Minneapolis Derek Chauvin George Floyd