Fukuşima nükleer felaketinde karar!

Fukuşima nükleer felaketinde karar!

2011'de meydana gelen deprem ve tsunaminin yol açtığı Fukuşima nükleer felaketinin ardından bir Japon mahkemesi, profesyonel ihmaliyle suçlanan tesisi işleten firmanın üç eski yöneticisini suçsuz buldu

Japonya'da 11 Mart 2011'de meydana gelen 9 büyüklüğündeki deprem ve sonrasında oluşan tsunami, Fukuşima nükleer santralinde radyoaktif sızıntıya neden olmuştu. Bölgede yaşayan on binlerce kişi sızıntı sonrası evlerini terk etmek zorunda kalmıştı.

1986'da yaşanan Çernobil faciasından bu yana felaketten kaynaklanan tek ceza davasıydı.

Fukuşima II'nin 10 kilometre yakınındaki Fukuşima I (Daiçi) Nükleer Santrali'nde 2011'deki deprem ve tsunamide, altı reaktörden üçünde sızıntı meydana gelmiş, bir reaktör de yapısal hasar görmüştü.

Felakette yaklaşık 18 bin 500 kişi hayatını kaybetmiş ya da kaybolmuş, yüz binlerce insan bölgeden tahliye edilmişti.

Ölümlerin hiçbiri doğrudan nükleer sızıntı kaynaklı olmasa da, TEPCO bazı tazminat davalarıyla karşı karşıya kalmıştı.  

Tokyo mahkemesi, 77 yaşındaki eski başkan Tsunehisa Katsumata, 66 yaşındaki yardımcısı Sakae Muto, 66 ve 71 yaşındaji Ichiro Takekuro'nun ölüm ve yaralanmayla sonuçlanan mesleki ihmalden suçlu olmadığına karar verdi. Suçlu bulunmaları durumunda beş yıl hapis cezası alacaklardı. 

Savcılar, eski çalışanların bir tsunami riskini anlamaları ve kendilerinde mevcut bilgilerle ilgili harekete geçmede başarısız olduklarıyla ilgili tartıştılar.

Üç eski yöneticiye yöneltilen suçlamalar, tahliye bölgesinden aceleyle çıkarılıp farklı hastanelere yatırılan 40'tan fazla hastanede yatan, ardından hayatını kaybeden hastayla ilgiliydi. 

Fukuşima tsunami TEPCO