Fransız yazara 30 yıl sonra pedofili soruşturması

Fransız yazara 30 yıl sonra pedofili soruşturması

Fransız yazar Gabriel Matzneff'e pedofili soruşturması açıldı. Vanessa Springora isimli kadın yazarın otobiyografik kitabında, 14 yaşındayken Matzneff ile ilişki yaşadığını yazması üzerine Paris savcılığı pedofili soruşturması başlattı.

Springora'nın "Rıza" aldı otobiyografik kitabının çıkmasının üzerinden 24 saat geçmeden, kitap polemiğe neden oldu. Yazarın 30 yıl önce kendisi 14, Gabriel Matzneff ise 50 yaşındayken yaşadıkları ilişkiyi kitabına taşıması, Paris Savcılığını harekete geçirdi. Savcılığın Matzneff hakkında pedofili davası açması üzerine, yazar sosyal medyada eleştiri yağmuruna tutulurken, birçok ödül alan yazarın soruşturması Kültür Bakanlığını da harekete geçirdi. Devletten aldığı ve gelirsiz yazarlara özel verilen sosyal yardımının kesilebileceği, Fransız Kültür Bakanlığı tarafından sosyal medya üzerinden duyuruldu.

TELEVİZYONDA NORMALMİŞ GİBİ ANLATMIŞTI

80'li yıllarda 14 yaşındaki bir kızla cinsel ilişkiye girmesinin anlatıldığı 'Onay (Consentement)' kitabının satışa çıkması ve 1990'larda katıldığı bir TV programında reşit olmayan genç kızlarla cinsel ilişkiye girdiğini anlattığı kayıtların yeniden gün yüzüne çıkması ile Gabriel Matzneff ülkede cinsel ilişkide rüşt yaşı tartışmasının odak noktası haline gelmişti.

Vanessa Springora imzalı 'Onay (Consentement) adlı otobiyografide yazar 14 yaşındayken Matzneff ile rızası olarak cinsel ilişkiye girişini ve ardından yaşadığı psikolojik çöküntüyü anlatıyor. 

Kitabın piyasaya çıkmasına birkaç gün kala sosyal medya platformlarında Matzneff'in 90'lı yıllarda katıldığı bir edebiyat programının görüntüleri yayınlandı. Televizyon programında Matzneff bu tür ilişkilerini 'normalmiş' gibi anlatıyor ve bir kadın davetli dışında programdaki hiç kimse bu duruma tepki göstermiyor. 

Görüntülerle birlikte önce sosyal medya ardından da tüm ülkeye yayılan tartışma Fransa'da hala belirlenmemiş olan cinsel ilişkide rıza yaşı sorununu yeniden gündemin ilk sırasına taşıdı.

Gabriel Matzneff pedofili