Fransız Ordusu ne durumda? 'AB'nin en iyisi ama...'

Fransız Ordusu ne durumda? 'AB'nin en iyisi ama...'

AB'nin en iyi ordusu olarak gösterilen Fransa'nın konvansiyonel bir savaşta ne yapabileceği soru işaretleri taşıyor. Son teknoloji silahlara karşın uzmanlar, olası bir savaşta Fransa'nın kendini savunamayacağı görüşünde.

Fransız Ordusu, ABD ve İngiltere ile beraber envanterinde nükleer cephanelik bulunduran üç NATO ordusundan biri. Ayrıca nükleer uçak gemisi ve kıtalararası balistik füzelerle donatılmış nükleer denizaltıya sahip sayılı ülkelerden biri.

Bunların yanında Fransız Ordusu'nun, Leclerc tankları, Rafale savaş uçakları ve Caesar kundağı motorlu obüs topları gibi gelişmiş silahları da bulunuyor. Ancak son teknoloji silahlarına karşın AB'nin en yeterli ordusu olarak gösterilen Fransa'nın bile olası bir savaşta kendini koruyamayabileceği öne sürülüyor. Hatta bunu Fransız generalleri bile dillendiriyor. 

Fransız Ulusal Meclisi’nin hazırladığı bir araştırma raporunda bu konu gündeme getirildi. Fransa Genelkurmay Başkanı Thierry Burkhardt, Ulusal Meclis Savunma Komitesi'nde yaptığı konuşmada Fransız görev güçlerinin, yüksek düzeyde bir silahlı çatışmaya dayanamayacak düzeyde olduğunu dile getirdi.  

Fransız Ordusu ne durumda? 'AB'nin en iyisi ama...' - Resim : 1
5000 Fransız askeri Afrika'da görev yaptı. Fotoğraf: Reuters

Dünyanın çeşitli yerlerinde üsleri olan ve Mali, Nijer gibi ülkelerde askeri operasyonlar düzenleyen Fransa için uzmanlar da aynı görüşe sahip. Fransız Ordusu'nda bu durumun nedeni olarak son yıllarda askeri bütçenin kesintiye uğraması gösteriliyor. Askeri uzman Pierre Servent, "Fransa, AB'deki açık ara en iyi orduya sahip olsa da son yıllarda Paris yönetimi, savunma bütçesini refah devletinin ihtiyaçları için kırpma eğilimindeydi” diyor.

Soğuk Savaş'ın sona ermesinden bu yana Fransa da orduda küçülmeye gitti. Sosyalist eski Dışişleri Bakanı Laurent Fabius bir keresinde bunu “barışın getirisi” olarak tanımlamıştı. Berlin Duvarı'nın yıkılmasından kısa bir süre önce Fransız ordusunda yaklaşık yarım milyon asker görev yapıyordu. Ancak bugün bu sayı 200 binin biraz üzerinde.

1990’lı yılların başında Fransa bin 349 tanka sahipken bugün envanterinde sadece 222 tank bulunuyor. Soğuk Savaş'ın bitişinden bu yana da savaş uçağı sayısı 686'dan 254'e düşürüldü.

Fransız Ordusu ne durumda? 'AB'nin en iyisi ama...' - Resim : 2
Fransız Ordusu'nun Leclerc tankları. Fotoğraf: Shutterstock

DONANMA İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI'NDAN BERİ EN KÜÇÜK DÜZEYDE 

Donanma komutanı da karamsar düşüncelere sahip. Amiral Pierre Vandier verdiği bir demeçte, "Donanmamız, İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinden bu yana en düşük düzeyde" diyor. 

Fransız silahlı kuvvetleri de soğuk savaş  muharebesi için hazırlanan ordusunu özellikle ABD'deki 11 Eylül saldırılarından sonra yeniden yapılandırdı. Büyük savaşlarda çatışmak yerine sınır ötesi görece ufak operasyonlar yapmaya ve ayaklanmaları bastırmaya yönelik eğitilen Fransız Ordusu, Afrika'nın Sahel veya Sahra bölgesindeki eski Fransız sömürgelerinde DAEŞ destekli militanlarla savaşmaya başladı.

Mali, Çad, Nijer ve Burkina Faso'yu kapsayan Barkhane Operasyonu'nun 2014'te başlamasından bu yana Afrika'da 5 bin kadar Fransız askeri konuşlandırıldı. Ancak Haziran 2021'de Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Fransa'nın Afrika'daki askeri varlığını sürdürmesine rağmen Barkhane Operasyonu'nun sona ereceğini duyurdu.

Fransız Ordusu ne durumda? 'AB'nin en iyisi ama...' - Resim : 3

Uzmanlar Mali'de militanlara karşı savaşıldığını, gerçek bir ordu karşısında işlerin değişebileceğini savunuyor.

L'Express dergisinin ismini vermediği bir Fransız askerinin, Baltık denizindeki NATO tatbikatında mühimmat eksikliğinden ve bir tankın zincirinin çıkmasından yakınması, Fransız ordusunun hazırlık durumuna örnek olarak gösterilebilir. Genç asker "Mali'de operasyonda değiliz, Avrupa'nın ortasında tatbikattayız diye durumu izah etmeye çalıştım" diyor.

Macron geçtiğimiz günlerde, 2025'e kadar harcanması planlanan askeri bütçenin 'yeniden hesaplanması' sözünü verdi. Fransa ordusuna yılda 47,9 milyar euro bütçe ayırıyor. Ancak teknolojisi yüksek birkaç silaha çok para harcamak da yeterli olmayabilir. Uzmanlar, Ukrayna savaşında olduğu gibi modası geçmiş olsa bile 'yeterli sayıda' mühimmatın ve silahın önemine dikkat çekiyor.

 Kaynaklar: Die Welt, Forbes, The Washington Post, NATO

Rusya Fransa Ordu mühimmat