Fransa Suriye'den askerlerini çekebilir!

Fransa Suriye'den askerlerini çekebilir!

Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde sınır ötesi harekat başlatmasının ardından ABD buradaki askerlerini bütünüyle çekeceğini açıklarken, Fransa da bölgedeki sivil ve askerlerinin zarar görmemesi için gerekli önlemleri alacağını bildirdi.

ABD Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyindeki sınır ötesi harekatının kapsamını genişletmesiyle birlikte ülkenin kuzeyinde kalan 1,000 askerini de bölgeden çekeceğini dün açıkladı. Reuters'a açıklama yapan ABD'li yetkililer çekilmenin birkaç gün içinde tamamlanabileceğini söyledi.

Güvenlik kurumlarıyla yapılan olağanüstü toplantının ardından Fransa cumhurbaşkanlığı makamından yapılan açıklamada, "İnsani yardım için bölgede bulunan sivil ve askeri personelin güvenliğini sağlamak için önümüzdeki saatlerde gerekli önlemler alınacak" denildi. Önlemler ile ilgili herhangi bir detay  verilmedi.   

Fransız yetkililer daha önce yaptıkları açıklamalarda bölgedeki lojistik faaliyetleri ABD birlikleri üzerinden yürüttükleri için ABD'nin bölgeden çıkması durumunda kendilerinin de çıkmak zorunda kalacaklarını söylemişlerdi.   

Bölgedeki diplomatik bir kaynak geçen hafta Perşembe günü Reuters'a yaptığı açıklamada Fransa'nın bölgede bulunan birkaç yüz askerini çekmeye hazırlandığını ifade etmişti.  

Fransa'nın hapishanelerdeki bazı DEAŞ'lıların serbest kalarak ülkeye döneceğinden veya Suriye hükümetinin eline geçerek pazarlık malzemesi haline geleceğinden kaygılandığı ifade ediliyor. 

Fransa Suriye ABD Fransız askeri haberler Haber Global