Fransa'da belediye başkanları halkın hastalanmasını yasakladı

Fransa'da belediye başkanları halkın hastalanmasını yasakladı

Fransa'da yerel doktor kıtlığına dikkat çekmek isteyen belediye başkanları halkın hastalanmasını yasakladı.

Paris'in batısındaki kırsal bir bölge olan Sarthe'de 9 belediye başkanı, halkın hastalık ya da yaralanma halinde tıbbi yardım talep etmesini yasaklayan sembolik bir kararname imzaladı.

Hukuken herhangi bir etkisi bulunmayan kararnameyle, hükümetin bölgede sağlık hizmetlerine erişimde yaşanan zorluklar hakkında uyarılması amaçlanıyor. Sarthe taşra belediyeleri birliği başkanı Dominique Dhumeaux, hükümeti "sorunla başa çıkmaya" çağırdı. 

YATAK KITLIĞI, DOKTOR EKSİKLİĞİ VE TESİSLERİN KAPANMASI  

BBC'ye konuşan Dhumeaux, "Devlet makamlarını doktor eksikliği hususunda uyarmak istiyoruz. Burada bölgemizin hayatını idame ettirmesi söz konusu" dedi. Belediye başkanlarını "sert ancak sembolik kararı" imzalamaya iten bazı nedenler arasında, yatak kıtlığı, doktor eksikliği ve son zamanlarda bazı tesislerin kapanması yer alıyor. 

İronik bir tonda kaleme alınan 4 maddelik kararnamede, "bölgede sağlık sorunlarıyla doğmanın" yasaklandığı belirtiliyor. Kararnamede ayrıca "etkin sağlık hizmetlerine erişim" isteyenlerin Paris'e taşınması tavsiye ediliyor. Hastaların hastaneye gitmek için katetmek zorunda oldukları mesafe sebebiyle risk altında olduğunu belirten Dhumeaux, bu nedenle bölgedeki diğer belediye başkanlarını da kararnameyi imzalamaya davet etti. 

Dhumeaux, bölgede yaşayan 560 bin kişiden 70 bininin erişimi olmadığını ifade etti. Doktorlar hükümete yönelik hoşnutsuzluklarını ortaya koyan öğretmen ve avukatlara katılırken, Fransız sağlık sistemine yönelik protestolar geçen yıldan bu yana devam ediyor. 

Fransa Belediye Başkanı