Fransa Başbakanı istifa etti! Yerine gelen isim belli oldu

Fransa Başbakanı istifa etti! Yerine gelen isim belli oldu

Elysee Sarayı, Fransa Başbakanı Edouard Philippe'nin istifa ettiğini duyurdu

Fransa Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndan yapılan açıklamada, Başbakan Edouard Philippe ile hükümetinin istifasını Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a sunduğu, Macron'un istifaları kabul ettiği belirtildi.

Açıklamada istifaların sebebi ise belirtilmezken, Fransa Başbakanı Edouard Phillipe'nin kabine tarafından yeni isim açıklanana kadar görevini sürdüreceği duyuruldu.

Fransa'da Pazartesi günü koronavirüs salgını nedeniyle ertelenen yerel seçimlerin ikinci tur oylaması sonuçlanmış, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un kurucusu olduğu iktidar partisi Cumhuriyet Yürüyüşü Hareketi (LREM), ilk turda olduğu gibi ülkedeki büyük şehirleri kaybetmişti. Başbakan Edouard Philippe ise Le Havre'da girdiği yarışta yüzde 58,83 ile seçimi kazanmıştı.

Philippe'in, Le Havre Belediye Başkanlığı ile Başbakanlık görevi arasında seçim yapması gerekecek. Ülkede siyasi teamüller gereği başbakanlık ile belediye başkanlığı görevleri aynı anda yapılamıyor.

Özellikle Fransa'da yarı-başkanlık sistemlerinde halk desteğini yitiren cumhurbaşkanlarının yeni bir sayfa açmak için sıklıkla başbakanlarını görevden aldığı görülmüş, Françoise Ferroz Le Monde’da yayımlanan başyazıda, Macron’un artık Philippe’le mi, yoksa bir başka isimle mi yola devam etmenin uygun olacağı uzun uzun konuşulmuştu. 

Ülkede Kovid-19 salgınının yol açtığı krizi kötü yönettiği gerekçesiyle Başbakan Edouard Philippe ve birçok bakan hakkında 80 suç duyurusunda bulunulmuştu.,

FRANSA'NIN YENİ BAŞBAKANI BELLİ OLDU

Fransa Cumhurbaşkanı Emmauel Macron, Edouard Philipe'in istifasının ardından başbakan olarak Jean Castex'in görevlendirildiğini duyurdu. 

Yeni başbakan olarak atanan Castex, Prades Belediye Başkanı ve Pireneler-Oryantaller bölgesinin danışmanlığı görevini yürütüyordu. 

 

 

 

 

son dakika son dakika haber Fransa Başbakanı Edouard Philippe