Filistin'den İsrail'e uyarı: Topraklarımızın bir karışının dahi ilhakını kabul etmeyiz!
Filistin Devlet Başkanı Abbas, İsrail yönetiminin Yahudi yerleşim birimleri ve Ürdün Vadisi'ni "ilhak" planını reddettiğini yineleyerek, "Filistin topraklarının bir karışının dahi ilhakını kabul etmeyiz." dedi.
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail yönetiminin işgal altındaki Batı Şeria'da yer alan yasa dışı Yahudi yerleşim birimleri ve Ürdün Vadisi'ni "ilhak" planını reddettiğini yineledi.
Arap Parlamentosu Toplantısı'nın son oturumunda konuşan Abbas, "Filistin topraklarının bir karışının dahi ilhakını kabul etmeyiz." ifadelerini kullandı.
"Filistin yönetiminin işgal devletiyle anlaşmaları bozma kararı, barış istemediğimiz anlamına gelmez. Aksine biz, barışa elimizi uzatıyoruz." diyen Abbas, bu kapsamda Arap Barış Girişimi ve uluslararası kararlar temelinde müzakereler yürütmek için uluslararası bir konferans düzenlenmesine ve Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB), ABD ile Rusya'nın oluşturduğu Orta Doğu Dörtlüsü ile çalışmaya hazır olduklarını kaydetti.
Abbas, ABD yönetimi ve işgalcilere Filistin topraklarının ilhakı konusunda uygulanan tüm planları reddettikleri yönünde mesaj iletmesi için Arap Parlamentosu'na daha fazla çaba sarf etme ve temaslarda bulunma çağrısı yaptı.
Filistin Devlet Başkanı, Parlamentodan ayrıca uluslararası platformlarda bu konuyu gündeme getirerek, çözümü için çalışmasını istedi.
"DERHAL SONUÇLARI OLUR"
Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki, BM Güvenlik Konseyi'nde yaptığı konuşmada, uluslararası topluma İsrail'i ilhak planlarından vazgeçmesi konusunda yaptırımlar dahil ''etkili önlemler'' alması çağrısı yaptı.
İlhakın suç olduğunu ve İsrail-Filistin ilişkilerini geri dönüşü olmayan bir yola sokacağını belirten Maliki, ''İsrail'in, ilhakın derhal sonuçları olacağını bilmesi gerek.'' dedi.
Maliki, ülkelere Filistin'i tanımaları çağrısı da yaparak, ''Her ülke çok geç olmadan rotayı değiştirme, İsrail işgalini durdurma ve iki devletli çözümü kurtarmaya yardımcı olacak güce sahip.'' diye konuştu.
"KARARLI OLUN" ÇAĞRISI
Avrupa'da 25 ülkeden 1080 parlamenter İsrail'in Batı Şeria'yı ilhak planına ilişkin ortak açıklama yayımladı.
Ortak açıklamada, İsrail'de yeni koalisyon hükümetinin işgal altındaki Batı Şeria'nın "önemli" bir kısmını 1 Temmuz itibarıyla ilhak etme kararı aldığı anımsatılarak bunun uluslararası hukuka meydan okuma olduğunun altı çizildi.
İlhak planının, İsrail-Filistin barışına yönelik beklentilere zarar vereceği, bölgesel istikrarsızlığı daha fazla derinleştireceği uyarısı yapıldı.
Avrupalı liderlere, Batı Şeria'nın ilhakına karşı kararlı duruş sergilemeleri çağrısının yapıldığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Kalıcı bir çözüm için meşru talepler ve güvenlik ihtiyaçları karşılanmalıdır. Hem İsraillilerin hem de Filistinlilerin eşit hakları garanti edilmelidir. Avrupa, bu hedefleri desteklemek için diplomatik araçlara sahiptir. Bu tür çabaları desteklemeye hazırız."
RUSYA'DAN DA DESTEK GELDİ
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, BM Güvenlik Konseyi’ne yönelik açıklamasında Rusya’nın İsrail ile Filistin arasında doğrudan görüşmelerin başlatılması için azami çaba harcamaya hazır olduğunu belirtti.
Lavrov, "Ortadoğu Dörtlüsü’nün aktif bir üyesi olarak Rusya, 1967 sınırları içinde ve başkenti Doğu Kudüs’te olmak üzere bağımsız, egemen bir Filistin devletinin yaratılmasını öngören BM kararları, Madrid İlkeleri, Arap Barış Girişimi temelinde uluslararası kabul görmüş bir çözüme ulaşmak amacıyla İsrail ile Filistin arasında doğrudan görüşmelerin başlatılması için azami çaba harcamaya hazır." ifadelerini kullandı.
BM: ZARAR VERECEK, VAZGEÇİN
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM Güvenlik Konseyindeki konuşmasında, İsrail'in ilhak planının Filistinlileri, birçok İsrailliyi ve uluslararası toplumu ''alarma'' geçirdiğini söyledi.
İsrail-Filistin sorununda dönüm noktasında olunduğunu belirten Guterres, ''İsrail, Batı Şeria'yı ilhak etmesi durumunda uluslararası hukuku ihlal edecek, iki devletli çözüm girişimlerine ve müzakerelerin yeniden başlama olasılığına ciddi zarar verecek. İsrail hükümetine ilhak planlarından vazgeçmesi çağrısı yapıyorum.'' dedi.
İSRAİL'İN BATI ŞERİA'DAKİ BÖLGELERİ 'İLHAK' PLANI
ABD Başkanı Donald Trump'ın, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile 28 Ocak'ta Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında açıkladığı sözde Orta Doğu barış planında, Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşim yerlerinin "İsrail'in toprağı" olarak kabul edilmesi ve Tel Aviv yönetiminin Filistin'e ait Ürdün Vadisi üzerindeki hakimiyetini sürdürmesi maddeleri yer alıyordu.
ABD ve İsrailli yetkililerden oluşan ortak komisyon, sözde barış planının ardından söz konusu bölgelerin "ilhakı" için Batı Şeria'da haritalandırma sürecine başlamıştı.
Netanyahu ile Mavi-Beyaz İttifakı lideri Benny Gantz'ın imzaladığı koalisyon anlaşmasına göre, İsrail Başbakanı 1 Temmuz'dan itibaren Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşim birimleri ve Ürdün Vadisi'nin "ilhakını" kabine veya meclisin onayına sunabilecek.