FDA ve CDC'den kritik üçüncü doz aşı kararı... Delta varyantı tüm planları altüst etti!

FDA ve CDC'den kritik üçüncü doz aşı kararı... Delta varyantı tüm planları altüst etti!

Pfizer-BioNTech'in üçüncü doz hatırlatma aşısı başvurusu öncesi FDA ve CDC'den gelen ortak açıklamada, iki doz aşı olan kişilerin ağır hastalık ve ölüm riskine karşı korunduğu ve bu aşamada hatırlatma dozuna gerek olmadığı belirtildi.

Dünya genelinde etkisini sürdüren koronavirüs (Covid-19) şuana kadar dünya genelinde 200 milyona yakın kişiye bulaştı. Virüs nedeniyle küresel ölümler ise 4 milyonu geçti.

Koronavirüsün ilk kez Hindistan'da görülen ve 'Delta' adı verilen tipi tüm dünyada yayılmaya ve vaka sayılarını artırmaya devam ediyor.  Halihazırda pek çok ülkeye yayılmış durumda olan Delta varyantı, salgında en ağır kayıpları veren ABD’de de yeni vakaların yarısından fazlasını oluşturuyor.

Uzmanlar kullanımdaki aşıların varyantlara karşı da koruyucu olduğunu açıklasa da, Pfizer-BioNTech üçüncü doz hatırlatma aşısı için ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) ile ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri’ne (CDC) başvuru yapmaya hazırlanıyor.

‘İHTİYAÇ DUYULURSA HAZIRLIKLIYIZ’

Pfizer-BioNTech aşısını nüfusuna oranla en yaygın şekilde uygulayan İsrail, söz konusu aşının Delta varyantına karşı etkisinin yüzde 64’e düştüğünü öne sürmüştü. Bu verilerin ardından gelen başvuru kararı öncesi FDA ve CDC’den önemli bir açıklama yapıldı.

New York Post’un haberine göre salgınla mücadelede önemli yer tutan iki kurumun ortak açıklamasında, iki doz olarak tamamen aşılanmış kişilerin ağır hastalık ve ölüm riskine karşı korunduğu, bunun ülkede yayılan varyantlara karşı da geçerli olduğu vurgulandı. Açıklamada bu aşamada üçüncü doz olarak bir hatırlatma aşısına gerek olmadığı ifade edilirken, “Eğer bilim böyle bir aşılamaya ihtiyaç duyulduğunu gösterirse buna karşı hazırlıklıyız” denildi.

PFIZER: HASTALIK BULAŞMA RİSKİ VAR

Pfizer’ın bilimsel çalışmalardan sorumlu en üst düzey yetkilisi Mikael Dolsten, İsrail’de aşının etkinliğinde yaşanan azalmanın büyük oranda Ocak ve Şubat aylarında aşılanan bireylerde görülen enfeksiyonlardan kaynaklandığını söyledi.

Dolsten, “Pfizer’ın geliştirdiği aşı Delta varyantına karşı da son derece etkili. Ancak daha önce tahmin edildiği üzere altı ay geçtikten sonra antikorlar azaldığı için yeniden hastalık bulaşma riski oluşması mümkün” dedi. Dolsten, Pfizer’ın İsrail’e ilişkin verilerinin çok yakında yayımlanacağını ifade ederek, “Ufak bir veri seti, fakat net bir trend olduğunu düşünüyorum. Delta’nın şu ana kadarki en bulaşıcı varyant olduğunu göz önüne aldığımızda bulaşıcılığa ve hafif hastalığa yol açabilir” dedi.

Kaynak: Haber Global TV

Pfizer-BioNTech FDA CDC