Sıcaklık 50.4 derece ölçüldü... Tarihte eşi benzeri yok!

Fas Küresel ısınma İklim değişikliği
Sıcaklık 50.4 derece ölçüldü... Tarihte eşi benzeri yok!

Fas Meteoroloji Genel Müdürlüğü (DGM), Fas'ın güneyindeki Agadir hava istasyonunda cuma günü kaydedilen maksimum sıcaklığın 50,4°C olduğunu ve bunun yeni ulusal rekor olarak kabul edildiğini duyurdu.

DGM'ye göre, bir önceki rekor 13 Temmuz'da 49,9°C ile Batı Sahra'daki Smara kasabasında kırılmıştı. Ulusal meteoroloji ofisine göre, Fas'ta sıcaklıklar ilk kez 50 dereceyi aştı.

Orman yangınları

Yazın başlangıcından bu yana ülkenin tamamı sıcaklıkları rekor seviyelere çıkaran bir dizi sıcak hava dalgasına maruz kaldı.

Genel Müdürlük tarafından yapılan basın açıklamasında, "Bu kavurucu hava, güneyden gelen kuru ve sıcak hava kütlesinin yükselmesi nedeniyle, özellikle cuma ve cumartesi günleri sıcaklıkların birden artmasına ve aylık normların 5 ila 13 derece arasında aşılmasına neden oldu" dendi.

Sıcak hava dalgası son günlerde ülkenin kuzeyinde, Tangiers yakınlarında ve daha doğudaki Taza eyaletinde orman yangınlarına neden oldu. 

Sınırlı boyutta olan, ancak şiddetli rüzgârların körüklediği yangınlar birkaç yüz hektarlık orman alanına zarar verdi ya da yok etti. Bununla birlikte, herhangi bir can kaybı olmadı.

Kayıtlara geçen en sıcak Temmuz

Avrupa Kopernik servisine göre, Temmuz 2023, Dünya üzerinde kaydedilen en sıcak ay rekorunu kırdı. Bundan önceki rekor, 2019 Temmuz’una aitti. Bu yılın temmuz ayı 2019 Temmuz’una kıyasla 0,33°C daha sıcak oldu.

Fas için Temmuz ayı ise 1961'den bu yana kaydedilen en sıcak dördüncü Temmuz ayı olarak kayıtlara geçti.

Ancak DGM, gelecek günlerde Fas’ın kuzeyi bölgelerinde sıcaklıklarda hafif bir düşüş olmasını bekliyor.

Kaynak: Ajans Bizim

Fas sıcaklık Küresel ısınma Afrika iklim değişikliği