Askeri operasyonda kimyasal silah krizi!

Askeri operasyonda kimyasal silah krizi!

Etiyopya, isyancı Tigray Halk Kurtuluş Cephesine (TPLF) yönelik askeri operasyon sırasında beyaz fosfor bombası kullandığı iddialarını reddetti.

Etiyopya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, ülkenin kimyasal silaha sahip olmadığı gibi tarihinde hiçbir zaman uluslararası hukuka aykırı bu tür silahları kullanmadığı kaydedildi.

Açıklamada, İngiliz The Telegraph gazetesinin görgü şahitlerine ve fotoğraflara dayanarak hazırladığı haberin kasıtlı ve sorumsuzca hazırlandığı ve bölgedeki tansiyonu artırmak amacı taşıdığı ifade edildi.

Etiyopya'nın dünyanın herhangi bir yerinde kimyasal silah kullanımını en şiddetli şekilde kınadığı aktarılan açıklamada, haberin son zamanlarda hükümete yönelik baskı çabalarından biri olduğuna işaret edildi.

Gazete dün yayınladığı haberinde, çok sayıda insanın vücudunda oluşan yanıkların operasyona katılan Etiyopya ve Eritre ordusunun beyaz fosfor bombası kullanması sonucu meydana gelmiş olabileceğini yazmıştı.

Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken bugün Tigray krizindeki sorumlulukları gerekçesiyle çok sayıda Etiyopyalı ve Eritreli mevcut ya da eski yetkiliyi yaptırım listesine aldıklarını açıkladı.

TİGRAY'DA ÇATIŞMALAR SÜRÜYOR

Kuzeydeki Tigray eyaletini yöneten TPLF güçleri, 3 Kasım 2020'de Etiyopya'nın Kuzey Komutanlığı birliklerine saldırmış, Başbakan Abiy Ahmed, ertesi gün TPLF'ye karşı askeri harekat kararı almıştı.

Ordu, teslim olmayı reddeden isyancı TPLF güçlerinin kontrolündeki Mekelle şehrini 28 Kasım 2020'de ele geçirmişti.

Başbakan Ahmed, Mekelle'nin alınmasının ardından operasyonun son aşamasının tamamladığını duyursa da bölgede çatışmaların sürdüğü bildiriliyor.

Yaklaşık 30 yıl boyunca TPLF'nin yönettiği eyalette yerinden edilenlerin sayısı 900 bini buldu, Sudan'a kaçanların sayısı ise 75 bini aştı.

ABD YAPTIRIM LİSTESİNE ALDI

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Tigray krizindeki sorumlulukları gerekçesiyle çok sayıda Etiyopyalı ve Eritreli mevcut ya da eski yetkiliyi yaptırım listesine aldıklarını bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, yaptığı yazılı bir açıklamada, Tigray'da devam eden krizle ilgili yeni adımlar attıklarını duyurdu.

Krizin sürmesinden derin endişe duyduklarını kaydeden Blinken, Tigray'daki ağır insan hakları ihlallerinin halen devam ettiğini ve bunda Etiyopyalı ve Eritreli yetkililerin sorumluluğu bulunduğunu savundu.

Etiyopya hükümetini, bölgedeki insan hakları ihlallerini yapanları sorumlu tutmaları noktasında verdikleri sözleri tutmaya davet eden Blinken, Eritre yönetimine de birliklerini uluslararası olarak tanınan bölgeye çekmesi çağrısında bulundu.

Blinken, bu kapsamda bölgede kayda değer bir gelişme olmaması sebebiyle görevde bulunan veya eski Etiyopyalı ve Eritreli yetkililer ile Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) mensuplarının vize yaptırımına tabi tutulacağını bildirdi.

ABD'li Bakan ayrıca, Etiyopya'ya yapılan ekonomik destek ve güvenlik desteğine yönelik de geniş çaplı sınırlandırmalar getirdiklerini, gerektiğinde bu yaptırım ve kısıtlamaları daha da genişletebileceklerini vurguladı. Blinken, Eritre'ye yönelik mevcut kısıtlamaların da aynen devam ettiğini belirtti.

 

Kaynak: AA

etiyopya Tigray Halk Kurtuluş Cephesi fosfor bombası