Eski Avustralyalı aktör Karm Gilespie, Çin'de idam cezasına çarptırıldı

Eski Avustralyalı aktör Karm Gilespie, Çin'de idam cezasına çarptırıldı

Çin'de uyuşturucu kaçakçılığı suçundan idam cezasına çarptırılan Avustralya vatandaşının eski aktör Karm Gilespie olduğu ortaya çıktı. Avustralya hükümeti, karara tepki gösterdi. Karar, iki ülke arasında zaten gergin olan ilişkileri daha da bozabilir...

2013 yılından beri Çin'de tutuklu bulunan eski Avustralyalı aktör Karm Gilespie hakkındaki karar belli oldu.

Guangzhou şehrindeki havalimanında bagajındaki 7,5 kilogram metamfetaminle yakalandığı belirtilen 56 yaşındaki eski aktör, idam cezasına çarptırıldı.

Aktörlüğü bıraktıktan sonra emlak danışmanlığı yapmaya başlayan Gilespie, karara 10 gün içinde itiraz edebilir. 

Arkadaşları, Karm Gilespie'ye tuzak kurulduğuna inanıyor, onun uyuşturucuyu bırakın sigara ve içki bile içmediğini söylüyor. 

Avustralya hükümeti de karara tepki gösterdi. Başbakan Scott Morrison, "Ben ve hükümetim Avustralya vatandaşı Karm Gilespie'nin Çin'de idama mahkûm edilmesi nedeniyle çok üzgünüz," açıklamasını yaparken Ticaret Bakanı Simon Birmingham, kararı kınadıklarını belirtip konsolosluk üzerinden Gilespie'ye destek vermeyi sürdüreceklerini vurguladı.

Avustralya ile Çin arasındaki ilişkiler, koronavirüs salgınıyla gerginleşmiş durumda. 

Avustralya, salgın nedeniyle Çin'e yönelik bağımsız soruşturma açılmasını talep edince Pekin yönetimi, Avustralya mallarına yönelik yeni gümrük vergileri koyup Avustralya'ya giden Çinli öğrencilere yönelik ırkçı yaklaşımı eleştirmişti.

Avustralya, ırkçılık iddiasını reddediyor.

Karm Gilespie'ye verilen idam cezasının iki ülke arasındaki tansiyonu daha da yükseltmesi bekleniyor... 

Çin uyuşturucu kaçakçılığı Avustralya idam cezası