Eşini kaybettikten 10 yıl sonra Laurene Powell Jobs ne yapıyor?

Eşini kaybettikten 10 yıl sonra Laurene Powell Jobs ne yapıyor?
Laurene Powell Jobs, eşi Steve Jobs'un mirasını yaşatmak için var gücü ile çalıştığını söylüyor. Fotoğraf: Reuters

Her evde bir bilgisayar varsa biraz da onun sayesinde. Cep telefonlarına getirdiği yenilik dünyayı değiştirdi. Apple'ın kurucusu Steve Jobs'tan söz ediyoruz. Jobs bu dünyadan ayrıları 10 yıl oldu. Eşi Laurene Powell Jobs ise merhum kocasından çok farklı bir hayat sürüyor...

Dünyada tek bir firmanın ürün tanıtım dönemi sanki her yıl yapılan bir törenmiş gibi bekleniyor. Kimileri için Apple sadece bir şirket değil aynı zamanda bir milyonlarca takipçisi olan bir örgüt. Bu örgütü kuran kişi ise bazıları için sadece bir insanı değil, 20. yüzyılın en vizyoner insanlarından biri: Steve Jobs.

Jobs hakkında bugüne kadar yazılabilecek her şey yazıldı, söylenebilecek her şey söylendi. Bugün herkesin evinde bir kişisel bilgisayarı (PC) varsa bunu ona borçluyuz. Cep telefonlarına getirdiği yenilikleri veya ‘battı’ diye bilinen bir şirketi (Apple) nasıl ayağa kaldırdığını (üstelik oradan kovulduktan sonra) herkes biliyor. iPod ile müzik sektörünü neredeyse tek başına dijitale taşıdı.

KOCASINA BENZEMİYOR

Suriyeli bir babanın oğlu olan fakat ABD'li bir ailenin evlat edindiği Jobs bunları başarırken yanında kim vardı? Eşi Laurene Powell Jobs, kocası Steve’i kaybettikten sonra onun yasını evinde oturarak tutmadı. Eşinden sonraki hareketleri ve girişimleri hiç Jobs’a benzemiyordu.

Eşinin aksine alçakgönüllü ve sabırlı biri olarak tanınıyor. Daha geçen ay kişisel servetinden (16 milyar dolar civarında olduğu tahmin ediliyor) 3.5 milyar doları iklim değişikliği üzerine harcayacağını duyurdu. Eşi Jobs, ezeli rakibi Bill Gates’in başını çektiği bağış kampanyasına (The Giving Pledge) katılmayı yıllar önce reddetmişti.

Eşi vefat ettikten sonra Laurene Powell Jobs’un serveti Disney ve Apple hisselerindeki yükselişten dolayı iki katına çıktı. Şu an NBA takımı Washington Wizard’ın bir kısmının sahibi, aynı zamanda üç film stüdyosu var bir de dünyanın en saygın yayınlarından The Atlantic elinde.

Eşini kaybettikten 10 yıl sonra Laurene Powell Jobs ne yapıyor? - Resim : 1
Powell Jobs, 2019 yılında Uluslararası Basın Özgürlüğü Ödülleri'nde bir konuşma yapmıştı. Ekran görüntüsü: Youtube

POLİTİK BAĞIŞLAR YAPIYOR

Siyasete de meraklı. Son yıllarda orta-sola yakın olarak adlandırılabilecek siyasilere 15 milyon dolar civarında bağış yaptı. Bunun bedelini de Cumhuriyetçi basın tarafından ‘eşinin parasını sevgilileri ile yatlarda yiyor’ haberleriyle ödediği söylenebilir. Kurduğu Emerson Kolektifi, onun bağış işlerini yürütüyor.

57 yaşındaki Laurene Powell Jobs uzun sarı saçları ile karşısındakine arkadaşça yaklaşan biri olmasına rağmen tam bir diplomat. Yakınları hislerini çok açık etmediğini söylüyor. Tanıyanlar kendisini gördüklerinde bir film yıldızı ile tanışma hissine kapıldıklarını anlatıyorlar.

'OKUYAN BİRİ OLDUĞU BELLİ'

Fikirlerini beyan etmekten çok soru soruyor. Bağış yaptığı bir politikacı, “Çok okuyan biri olduğu belli” diyor. Hala en yakın arkadaşları arasında eşi Steve Jobs’un arkadaşları Apple’ın CEO’su Tim Cook ve eskiden tasarım ekibini yöneten John Ive var.

Eşini kaybettikten 10 yıl sonra Laurene Powell Jobs ne yapıyor? - Resim : 2
Apple'ın CEO'su Tim Cook ve Laurene Powell Jobs, 2016 yılında bir davette... Fotoğraf: Shutterstock

Jobs aynı zamanda bir medya patronu. The Atlantic’in yüzde 70’ini 100 milyon dolar karşılığında 2015 yılında satın aldı. Bu yayın organına bir yardım kuruluşu gibi yaklaşmıyor ve para kazanılmasını bekliyor.

Powell Jobs özel hayatını kameralar önünde yaşamaktan hoşlanmıyor. 2018 yılında bir fotoğrafçının uzaktan köpekleri ile oynarken çektirdiği bir fotoğrafı binlerce dolara, kimsenin kullanmaması için satın aldı.

Kendisine miras kalan paranın büyük bir sorumluluk getirdiğinin farkında ve o para ile büyük bir yat alıp bir estetik cerrahtan diğerine koşmaktan daha manalı işler yapıyor.

BAŞKA PARTNERLERİ DE OLDU

Laurene Powell Jobs, eşini 2011 yılında kaybettikten sonra başka partnerleri de oldu. 2017 yazında kızı ve erkek arkadaşı eski Washington DC Valisi Adrian Fenty ile birlikte yaptığı Dubrovnik tatili çok konuşulmuştu. Bu tatilde Steve Jobs’un ölümünden önce yaptırdığı ama hiç kullanmadığı yatında zaman geçirmeleri ise tabloid basının dilinden düşmemişti.

Powell ve Jobs çifti 1991 yılının mart ayında Jobs’un inançlarına uygun şekilde bir Zen Budist bir rahip tarafından kıyılan bir nikahla evlenmişlerdi. Çiftin ilk oğulları nikahtan altı ay sonra dünyaya gelmiş, ardından iki de kızları olmuştu. Jobs’un vefatının ardından Powell Jobs, dünyanın en zengin 50 ismi arasına girmişti.

-Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin önemli bir bölümü Business Insider'da Becky Peterson imzasıyla yer alan '10 years after Steve Jobs' death, his widow, Laurene Powell Jobs, has multiplied her fortune and power by acting nothing like him (most of the time)' isimli makaleden alınmıştır.