Ermenistan'dan haddini bilmez Türkiye açıklaması

Hocalı'da insanlık tarihinin en büyük soykırımlarından birine imza atan Ermenistan, Türkiye'nin bölge halkını terörden kurtarmak başlattığı Barış Pınarı Harekatı'yla ilgili haddini bilmez bir "insani kriz" uyarısı yaptı!

Hocalı'da 83 çocuk, 106 kadın ve 70'ten fazla yaşlının da aralarında bulunduğu 613 kişiyi katleden Ermenistan, Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatlarıyla sivillerin korunması konusunda rüşdünü ispatlamış olan Türkiye'nin Barış Pınarı Harekatı'yla ilgili kendini ve haddini bilmez açıklamalarda bulundu.

Uluslararası topluma, Türkiye'nin "işgaline" son vermesi çağrısında bulunan Ermenistan Başbakanı Paşinyan, aynı uluslararası toplumun işgal ettiği Azerbaycan topraklarını hemen terk etmesi çağrılarını ise unuttu.

Türkiye'nin, güney sınırında oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek, bölgeye barış ve huzur getirmek ve bölge halkını terörün pençesinden kurtarmak amacı taşıyan Barış Pınarı Harekatı'na ilişkin önce Ermenistan Dışişleri Bakanlığı'ndan kınama, ardından Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'dan skandal açıklamalar geldi.

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı'ndan Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine yönelik gerçekleştirdiği askeri harekata kınama açıklaması yapılırken, Türkiye'nin sivilleri korumaya özellikle dikkat ettiği operasyonun sivil kayıplara, göçlere ve yeni bir insani krize yol açacağı iddia edildi.

Skandal açıklamada harekata karşı uluslararası topluluk yardıma çağrıldı ve "Ermenistan, Suriye'nin birliğini ve egemenliğini destekliyor, Suriye ve halkına yönelik askeri saldırıdan kaçınmaya çağırıyor. Ermenistan, Suriye'nin dost insanlarına insani yardım sağlamaya devam edecek" denildi.

Bu açıklamanın ardından Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, "Dışişleri Bakanlığı zaten bir açıklama yaptı. Ben bir kez daha Ermenistan'ın bu işgali kınadığını ve durumdan endişe duyduğunu belirtmek istiyorum çünkü görüşümüze göre Suriye'deki insani kriz daha da derinleşecek" dedi. Paşinyan , "Uluslararası toplumu bu operasyonu durdurmaya ve azınlıklar da dahil olmak üzere Suriye vatandaşlarını korumak için önlemler almaya çağırıyoruz" dedi.

Ermenistan'dan haddini bilmez Türkiye açıklaması - Resim : 1

İNSANLIK TARİHİNİN KARA LEKESİ: HOCALI KATLİAMI

Ermeniler, Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla 1991'in son günlerinde ablukaya aldıkları, bölgenin tek havaalanına sahip ve stratejik önem taşıyan Hocalı'yı ele geçirmek için harekete geçti. 

Aylar süren saldırılarını 1992'nin 26 Şubat'ında yoğunlaştıran Ermeniler, gece, Sovyet ordusunun o zaman Hankendi'de bulunan 366. Motorize Alayının da yardımıyla üç koldan saldırdı.

Ermeniler, sivilleri toplu şekilde katletti, esirlere acımasızsa işkence yaparak 20. yüzyılın en kanlı katliamlarından birine imza attı.

Daha önce 7 bin kişinin yaşadığı Hocalı'da savunmasız durumdaki 106'sı kadın, 70'i yaşlı, 63'ü çocuk 613 Azerbaycan vatandaşı hayatını kaybetti. Katliamdan 76'sı çocuk 487 kişi ağır yaralı olarak kurtuldu, Ermeni güçleri bin 275 kişiyi esir aldı, bunların 150'sinden bugüne kadar haber alınamadı. Katliamda 8 aile tamamen yok edildi, 25 çocuk her iki ebeveynini, 130 çocuk ise ebeveynlerinden birini kaybetti. Azerbaycan devletinin işgal nedeniyle uğradığı zarar ise 170 milyon doları buldu.

Katledilenlerin adli tıp muayeneleri ve şahit ifadeleri, Hocalı sakinlerinin kafa derisinin soyulması, kurak, burun, cinsel organlarının kesilmesi, gözlerin çıkartılması gibi kadın, yaşlı ve çocuk ayrımı yapılmaksızın akılalmaz işkencelere maruz kaldığını açıkça kanıtlıyor.

Katliam kurbanları arasında boynu vurularak, yakılarak katledilenlerin yanı sıra karnı süngülenen hamile kadınlar da var. O dönemde çekilen görüntüler ve fotoğraflar da katliamın büyüklüğünü ortaya koyuyor. 

Azerbaycan'a göre, Hocalı'da yaşananlar, 1949 Cenevre Sözleşmeleri'nin, Birleşmiş Milletler'in (BM) Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi, Sivil ve Siyasi Haklar Sözleşmesi, İşkenceye ve Diğer Zalimane, İnsanlık Dışı veya Onur Kırıcı Muamele veya Cezaya Karşı Sözleşmesi, Çocuk Hakları Sözleşmesi gibi çok sayıda sözleşmenin ciddi ihlali anlamına geliyor. 

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin 22 Nisan 2010 tarihli kararında, Hocalı'da yaşananlar, savaş suçları veya insanlık aleyhine suçlarla eşdeğer eylemler olarak görülüyor. 

Ermenistan türkiye Barış Pınarı Harekatı haberler Hocalı katliamı Suriye Haber Global