Erkekler kendilerini kadınlardan daha fazla övüyor

Erkekler kendilerini kadınlardan daha fazla övüyor

Almanya'da yayımlanmış 6 milyon bilimsel araştırmanın analiz edilmesiyle yürütülen çalışma, erkek bilim insanlarının kadın bilim insanlarına oranla kendi araştırmaları için daha fazla olumlu ifade kullandığını ortaya koydu

Almanya'daki Mannheim Üniversitesi'nin yürüttüğü araştırmaya göre, erkek bilim insanları kadınlara göre kendi araştırmalarını yüzde 21 'daha fazla' övüyor.

Araştırmalarda kullanılan "çığır açan, alanında tek, alışılmışın dışında, harika, daha önce görülmemiş, eşsiz" gibi araştırmayı övmeye yönelik 25 kelimenin sayılarak yapıldığı araştırmada erkeklerin kendi çalışmalarından çok daha özgüvenli bir şekilde bahsettiği ortaya kondu. 

Bu durum aynı zamanda diğer araştırmacıların kendi çalışmalarında kadın bilim insanlarının çalışmalarına yüzde 13 daha az referans vermesi anlamına da geliyor.

Kadınların araştırmalarının sonuçlarını aktarırken kullandıkları dilde daha ürkek davrandıkları belirtildi. adınların kendilerini neden daha az övdüklerinin ise henüz bir açıklaması yok. Ancak kadınların empati, alçakgönüllülük gibi daha kadınsı özelliklerinin gösterilmiş olabileceği düşünülüyor.  

Bu araştırma, kadın ve erkek bilim insanlarının kullandıkları dilin arasındaki farkı anlamaya yönelik ilk bilimsel araştırma olma özelliği taşıyor. 

Almanya araştırma bilim insanları