Elon Musk'tan '1453' paylaşımı! Sosyal medyada gündem oldu... Türk tarihçi yanıt verdi

Elon Musk'tan '1453' paylaşımı! Sosyal medyada gündem oldu... Türk tarihçi yanıt verdi

Elon Musk, sosyal medya hesabından 1453 paylaşımı yaptı. Elon Musk'ın paylaşımı kısa sürede gündem oldu. Türk tarihçi Erhan Afyoncu, Elon Musk'a twitter'dan yanıt verdi.

Tesla ve SpaceX'in Üst Yöneticisi Elon Musk'tan, 1453'te Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul'un fethedildiği tarihle ilgili paylaşım geldi. Musk'ın paylaşımı kısa sürede sosyal medyada gündem oldu.

"KAPIYI KİLİTLEMİŞ MİYDİM?"

Bizans askerinin temsil edildiği paylaşımda, "Did I lock the gate?" (Kapıyı kilitlemiş miydim?) ifadesi bulunurken, görselin altında ise 'Constantinople 1453' yazısı yer aldı.

MUSK'IN PAYLAŞIMI GÜNDEM OLDU

Çok sayıda sosyal medya kullanıcısı, Elon Musk'ın paylaşımına Türk bayrağı, İstanbul ve Fatih Sultan Mehmet'in görselleriyle yorum yaptı.

TÜRK TARİHÇİ'DEN ELON MUSK'A CEVAP

Milli Savunma Üniversitesi Rektörü ve Tarihçi Yazar Erhan Afyoncu, Elon Musk'ın paylaşıman twitter'dan yanıt verdi.

Afyoncu, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Elon Musk, İstanbul’un fethiyle ilgili attığı tweetinde ‘Açık Unutulan Kapı’ efsanesine atıf yapıyor. Açık kapı söylentilerinin gerçekle alakası yoktur." dedi.

Bu efsanenin fethin şokunu atlatmak ve şehrin Türkler’in eline geçmesini küçümsemek için çıkarıldığına dikkati çeken Afyoncu, şöyle devam etti:

"Güya kuşatma sırasında herkesin açık unuttuğu kapı Kerkoporta, dünya tarihinin akışını kesin biçimde değiştirmiştir. Hammer’den Stefan Zweig’e kadar birçok Batılı tarihçi ve edebiyatçı İstanbul’un fethinin son safhasını şu şekilde anlatırlar;

Surların arasında dolaşan birkaç Türk askeri, Edirnekapı ile Eğrikapı arasında bulunan 'Kerkoporta/Cambazhâne' denilen yayalara ayrılmış küçük kapılardan birisinin aklın alamayacağı bir unutkanlık yüzünden açık kaldığını görürler.

Diğer askerlere de haber verilir ve Türkler bu kapıdan girerek İstanbul’u fethederler. Herkesin unuttuğu bir kapı olan Kerkoporta, küçücük bir rastlantı, dünya tarihinin gidişini değiştirmiştir. Bu bilgi sadece Dukas Tarihi’nde vardır.

Dukas da kuşatma esnasında İstanbul’da değil Midilli’dedir. İddiası, dönemin diğer kaynaklarıyla uyuşmaz. Dönemin Türk kaynaklarıyla Barbaro ve Dolfin incelendiğinde fethin son aşamasının hiç de bu şekilde olmadığı anlaşılmaktadır. Açık kapı söylentilerinin gerçekle alakası yoktur.

Fethin şokunu atlatmak ve şehrin Türkler’in eline geçmesini küçümsemek için çıkarılmıştır. Bu rivayet batıda çok yaygındır. Ancak yerli ve yabancı tarihlerin çoğuna göre Türk askerleri bugünkü Topkapı’ya yakın bir yerden savaşarak şehre girmişlerdir.

Nitekim bu bölgenin ismi de surların toplardan ve atılan lağımlardan dolayı gördüğü tahribat yüzünden, fetihten sonra Top Yıkığu Mahallesi olarak anılmıştır. Fatih ve askerleri şehri açık bir kapıdan değil surları yıkarak fethetmişlerdir."

 

Kaynak: Haber Global TV

Elon Musk Musk 1453 erhan afyoncu istanbulun fethi İstanbul