Dünyanın en tehlikeli yolculuklarından... 'Ya daha iyi bir yaşam ya da ölüm'

Dünyanın en tehlikeli yolculuklarından... 'Ya daha iyi bir yaşam ya da ölüm'

Kolombiya'nın Necocli kasabasındaki Haitili mülteciler, hayatlarını yerel rehberlerin eline teslim ediyor ve Darien Gap ormanının tehlikelerine dalıyor. Tek bir hedefleri var o da ABD'ye ulaşabilmek...

Yıldırıcı mülteci kalabalığının içinde Edouanier Simon, ailesinin eşyalarını siyah çöp torbalarına dolduruyor ve koli bandıyla torbaların ağzını kapatmaya çalışıyor. Kolombiya'nın kuzeybatısındaki Necocli kasabasında Uraba Körfezi'ni botla geçmek için 24 gündür bekliyorlar...

Edouanier, eşi ve üç çocuğunun atacakları bu ilk adımın ardından ulaşacakları yer tehlikelerle dolu Darien Gap ormanı olacak. 40 yaşındaki Haitili Edouanier, Brezilya'da dokuz yıl geçirdikten sonra ABD'ye ulaşmayı denemeye karar vermişti.

'O ZAMAN DÜŞÜNÜRÜZ!'

Normalde Brezilya'da bir inşaatlarda çalışıyordu. Ülkedeki ekonomik atmosferin de etkisiyle ona ve ailesine bakış değişti. Meslektaşlarından ölüm tehditleri alıyordu ve bu noktada gitmesi gerektiğinin farkına vardı. Bazı Haitililerin, ABD sınırına ulaştıklarında geri gönderildiklerine dair çıkan haberler dahi onu caydırmaya yetmedi:

“Oraya vardıktan sonra beni ve ailemi göndermeye çalışırlarsa o zaman endişe etmeye başlayacağım. Bazılarının geri gönderildiklerini gördüm. Ancak bazıları da girmeyi başardı.”

Dünyanın en tehlikeli yolculuklarından... 'Ya daha iyi bir yaşam ya da ölüm' - Resim : 1

Edouanier Simon, eşi ve 2, 11 ve 14 yaşlarındaki üç çocuğu Darien Gap ormanına Uraba Körfezi'nin diğer tarafından Acandi'den girecekti. İlk hedef Panama'ya ulaşmak.

Bu yolculuk dünyanın en tehlikeli yolculukları arasında gösteriliyor. Faili meçhul tecavüz ve hırsızlık haberlerinin geldiği ormanın derinliklerinde yolculuk yapmak için “Çakallar” denen yerel rehberlere kişi başı 50-100 dolar arası bir ücret ödeniyor. Takip edilen yola göre mültecilerin Darien Gap ormanını aşıp Panama'ya ulaşmaları bir hafta sürebiliyor.

Edouanier iki yaşındaki oğlunun elinden tutarken “Tanrıya güveniyor olmanız lazım çünkü orada doktor falan hiçbir şey yok” diyor. O, ve ailesi gibi binlercesinin yaşadığı bu insanlık dramı kamuoyunun gözü önüne yakın zaman önce geldi.

TEXAS'A BİNLER GELİNCE

ABD'ye ulaşmaya çalışan Haitililerin uzun zamandır içinde bulundukları kötü durum, birkaç hafta önce binlerce Haitilinin sığınma talebinde bulunmak için Texas sınırındaki Del Rio kasabasına gelmesiyle kamuoyuna yansıdı. ABD hükümeti, Haitililerin geçici kampını dağıtmak için hızla harekete geçti.

Kamptan yaklaşık 5 bin 400 Haitili sınır dışı edilse de birçok insanın da ABD'de kalmasına izin verildi. İç Güvenlik Bakanı Alejandro Mayorkas 26 Eylül'de yaptığı açıklamada, 13 bin Haitilinin ABD'de göçmenlik işlemleri sürecinde olduğunu söyledi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü Amerika Direktörü José Miguel Vivanco, “Haitili göçmenler bölge genelinde ağır hak ihlallerine maruz kalıyor” diyor ve ekliyor:

“Hükümetler için Haitili göçmenleri destekleme ve tekrar tehlikeye gönderilmemelerini sağlama zamanı gelmeli ama tam tersini görüyoruz.”

Dünyanın en tehlikeli yolculuklarından... 'Ya daha iyi bir yaşam ya da ölüm' - Resim : 2

NECOCLI'YE AKIN...

Necocli'ye geri dönelim... Göçmenlerin bir kısmının ABD'ye ulaşmayı başardıkları haberlerinin gelmesiyle Necocli'ye akın oldu. Kasabanın 20 bin kişilik nüfusu, göçmen akınıyla neredeyse ikiye katlandı.

Bunların bazıları Edouanier Simon ve ailesi gibi Necocli'de bir otelde kalabilecek paraya sahip. Simon, tüm bu seyahat için 7 bin dolar biriktirebilmiş. Diğerleri sahillerde, çadırlarda, hamakta ve sokaklarda uyuyorlar. Panama ve Kolombiya arasındaki anlaşma nedeniyle günde sadece 500 insan Panama'ya geçebiliyor.

Tekne operatörleri geçiş için 41 dolar istiyor. 41 dolar, yerel halk ve turistlerin ödediği miktarın iki katı. Panama Devlet Başkanı Laurentino Cortizo, BM Genel Kurulu'nda 2021'de şimdiye kadar 80 bini aşkın göçmenin Panama'dan geçtiğini söyledi.

Haitili göçmenlerin çoğu, koronavirüs pandemisinin neden olduğu durgunlukların iş fırsatlarını kuruttuğu ve yeni gelenlere karşı ayrımcılığı yoğunlaştırdığı Brezilya ve Şili'den geliyor.

Dünyanın en tehlikeli yolculuklarından... 'Ya daha iyi bir yaşam ya da ölüm' - Resim : 3

HIRSIZLIK VE TECAVÜZ İDDİALARI DOĞRU

Çakallar'ın üyelerinden biri ise bu tehlikeli orman geçişinde tecavüz ve soygunların yaşandığını hatta bunun bazen genellikle çok genç erkek çocuklardan oluşan rehberlerin önünde gerçekleştiğini ifade ediyor. Ancak tüm bunlara rağmen Küba, Venezüela ve çeşitli Afrika ülkelerinden de mülteciler geliyor. Tek amaç Meksika – ABD sınırına ulaşabilmek...

Dört sene önce Haiti'yi terk edip Şili'ye yerleşen ve kısa süre önce Necocli'ye gelen 24 yaşındaki Steeven Pierre, ırkçılık ve kriz ve şiddetten kaçtığını söylüyor. Tek amacı ABD'ye girebilmek:

“Açıkçası anlatılanlar beni korkuttu ama buradayım ve daha iyi bir yaşam aramak ya da ölmek zorundayım.”

*Bu haberdeki bilgilerin büyük bir kısmı "Vice'ta Haitians Are Crossing One of the World's Most Dangerous Places to Reach the US: For a Better Life, or Die" başlığıyla yayınlanan makaleden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel