Dünya Daniela Carrasco için adalet istedi!

Dünya Daniela Carrasco için adalet istedi!

Güney Amerika ülkesi Şili'de gösteriler, başkent Santiago'da günde 3 milyondan fazla kişinin kullandığı metro ücretlerine 6 Ekim'de yapılan zamla şiddet olaylarına dönüşmüştü. Gözaltında işkenceyle hayatını kaybeden Daniela Carrasco tüm dünyayı üzdü

Güney Amerika ülkesi Şili'de gösteriler, başkent Santiago'da günde 3 milyondan fazla kişinin kullandığı metro ücretlerine 6 Ekim'de yapılan zamla başlamış ve 18 Ekim'de de şiddetlenerek birçok kentte yağma olaylarına da yol açan hükümet karşıtı gösteri ve şiddet olaylarına dönüşmüştü.

Gösteriler nedeniyle ülkede 23 kişi hayatını kaybederken, 1218 kişi yaralanmış ve 9 bin 203 kişi gözaltına alınmıştı. Yaralananlardan en az 230'u, güvenlik güçlerinin gösterileri dağıtmak için kullandığı havalı silah mermilerinin yüzlerine isabet etmesi sonucu görme yetisini kaybetmişti.

Devlet Başkanı Sebastian Pinera, güvenlik güçlerinin protestoculara karşı orantısız güç kullandığını kabul etmişti.

Dünya Daniela Carrasco için adalet istedi! - Resim : 1

TÜM DÜNYA CARRASCO İÇİN ADALET İSTEDİ

"La Mimo" adıyla anılan ve Şili'deki halk protestolarının ilk günlerinde simge haline gelen 36 yaşındaki sokak sanatçısı, son olarak 19 Ekim akşamı başkent Santiago'da, 'Carabineros' denilen Şili polisi tarafından gözaltına alınırken görülmüş, 20 Ekim sabahı erken saatlerde ise cansız bedeni, kentin güney semtlerinden birindeki bir sokakta, demir korkuluklara asılı halde bulunmuştu. Haberlerde Carrasco'nun işkence gördüğü, cinsel saldırıya uğradığı belirtilmişti. Carrasco'ya yapılan otopsinin ise kamuoyuna açıklanmadığı belirtiliyor.

Cinayetin ortaya çıkmasının ardından Şili Ulusal Oyuncular Sendikası (SIDARTE) ve #NiUnaMenos-Chile isimli kadın örgütü, Daniela Carrasco için adalet talep etmiş ve nasıl öldürüldüğünün ortaya çıkarılmasını istemişti.

Carrasco'nun öldürülmesinin üzerinden bir ay geçmiş olmasına rağmen cinayeti aydınlatılmadı. 

Daniela Carrasco'nun öldürülmesi 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele günü öncesi Türkiye'de de büyük tepki yarattı. Sosyal medyada paylaşılan çok sayıda mesajda Carrasco için adalet talep edildi.

Şili kadına şiddet