Dünya alarma geçti: Evden çıkmayın!

Dünya alarma geçti: Evden çıkmayın!

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve salgına dönüşen yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) nedeniyle ülkede hayatını kaybedenlerin sayısı 106'ya çıktı. Tüm dünyada panik havası oluştu, ülkeler vatandaşlarına sık sık çağrıda bulunuyor

Ulusal Sağlık Komisyonu'ndan yapılan açıklamaya göre, Tibet Özerk Bölgesi hariç ülke genelinde etkili olan yeni tip koronavirüs salgını yüzünden virüs bulaştığı kesinleşen kişi sayısı ise 976'sının durumu ağır olmak üzere 4 bin 515'i buldu. 

Bununla birlikte virüs bulaştığı şüphesi bulunanların sayısı 6 bin 973 olarak bildirilirken, virüsten etkilenen kişilerle temas etmesi nedeniyle müşahade altına alınanların sayısı da 44 bin 132 oldu.

Çin anakarası dışında ise Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde 8, Makau Özel İdari Bölgesi'nde 7, Tayvan'da ise 5 kişide virüs tespit edildi. Bu arada koronavirüse yakalandıktan sonra tedaviye cevap vererek iyileşen 60 kişi taburcu edildi. 

Ayrıca, ülke genelinde can kaybı 106'a yükselirken, sadece virüsün ortaya çıktığı Vuhan kentinin bağlı olduğu Hubey eyaletinde ise hayatını kaybedenlerin sayısı 100, enfekte sayısı ise 2 bin 714 kişi oldu. 

Hubey, Guandong, Cıciang, Hınan, Hunan, Anhui ise her birinde 100'ün üzerinde vaka tespit edilen eyaletler olarak sıralandı. Ülkedeki büyük kentlerden başkent Pekin'de 80, Şanghay'da 66, Çongçing'de 132, Tiencin'de ise 23 kişinin virüsten etkilendiği tespit edildi. 

PEKİN'DE İLK CAN KAYBI YAŞANDI

Çin'in başkenti Pekin'de, ülkede hızla yayılan yeni tip koronavirüsü salgınında bir kişi hayatını kaybetti. Pekin'de koronavirüsten etkilenen kişi sayısı 80'e ulaştı. Bunların 14'ünün durumunun ciddi olduğu kaydedildi.

Dünya alarma geçti: Evden çıkmayın! - Resim : 1

TÜM OKULLARIN YARIYIL TATİLİ UZATILDI 

Çin Eğitim Bakanlığından gece yarısı yapılan bir açıklamada, koronavirüs salgınına karşı alınan önlemler çerçevesinde tüm üniversite, lise, ortaokul, ilkokul ve kreşlerin yarıyıl tatilinin uzatıldığı belirtildi.

Okulların eğitime başlayacağı tarihin yerel makamlar tarafından kararlaştırılacağı kaydedilerek, öğrencilere tatil boyunca dışarı çıkmamaları, toplu etkinlik yapmamaları tavsiye edildi. 

İLK HASTANE 6 GÜNDE YAPILDI, İKİNCİ HASTANE 10... 

Çin'in Vuhan kentinde korona virüsü bulaşan kişileri tedavi etmek için kurulan ikinci hastanenin inşası sürüyor. Vuhan'da ortaya çıkan korona virüsünden etkilenen kişileri tedavi etmek için yapımına Pazar günü başlanan 1300 ila 1500 yatak kapasiteli ikinci hastanenin süratle tamamlanıp 5 Şubat'ta açılması bekleniyor. Bin yatak kapasiteli yapımı süren ilk hastane ise 3 Şubat’ta hizmet vermeye başlayacak. Hastanelerin işlevi bittikten sonra ise yıkılacağı belirtildi. 

17 ŞEHİRDE TOPLU ULAŞIM GEÇİCİ OLARAK DURDURULDU 

Yeni tip koronavirüs ilk olarak Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde 12 Aralık'ta tespit edilmişti. Virüsün kısa sürede diğer kent ve eyaletlere sıçraması nedeniyle 22 Ocak'tan bu yana başta Vuhan olmak üzere Hubey eyaletine bağlı irili ufaklı 17 kentte toplu ulaşım durduruldu. 

Söz konusu kentlerde metro, otobüs ve feribot seferlerinin tümü askıya alınırken, Vuhan'a girişler yasaklanmış, çıkışlar da çok özel gerekçelere bağlanmıştı. Bu kentler Çin basınında "mühürlenen şehirler" olarak ifade ediliyor. Buralarda yaşayan toplam nüfus 50 milyonu geçiyor. 

MALEZYA'YA ZİYARETLER GEÇİCİ OLARAK DURDURULDU

Malezya hükümeti, Çin'de yayılan yeni tip koronavirüs nedeniyle salgının ilk görüldüğü Hubey eyaletinden Malezya'ya ziyaretleri geçici süreliğine durdurdu.

TAYLAND TEDBİRLERİ ARTIRDI

Tayland Başbakanı Prayuth Chan-ocha, Çin'de ortaya çıkan ve salgına dönüşen yeni tip koronavirüsün kontrol altına alınması için gereken tedbirlerin alındığını söyledi.

Dünya alarma geçti: Evden çıkmayın! - Resim : 2

AB, SAĞLIK KOMİTESİNİ TOPLAYACAK

Avrupa Birliği (AB), Çin'de ortaya çıkan yeni tip koronavirüs salgınını görüşmek için sağlık güvenliği komitesini toplayacağını bildirdi.

AB Komisyonu sözcülerinden Stefan de Keersmaecker, günlük basın toplantısında yaptığı açıklamada, Çin'den olası tahliye kararlarını üye ülkelerin aldığını, ihtiyaç olması durumunda Komisyon'un gerekli desteği vermeye hazır olduğunu ifade etti.

TÜRKİYE'DEN SEYAHAT UYARISI

Dışişleri Bakanlığı, Türk vatandaşlarına zorunlu olmadıkça Çin'e seyahat etmemelerini tavsiye etti.

Koronavirüs salgınıyla bağlantılı vaka sayısının artış eğiliminde olduğunun belirtildiği açıklamada, "Vatandaşlarımızın zorunlu olmadıkça Çin'e seyahat etmemeleri, Çin'e seyahat etmeleri halinde başta Hubey eyaleti olmak üzere vakaların yoğun olarak görüldüğü bölgelerden uzak durmaları önemle tavsiye olunur." ifadesi kullanıldı.

ABD, 3 NO'LU RİSK KATEGORİSİNE YÜKSELTTİ

ABD yönetimi, Çin'e seyahat etmeyi düşünen vatandaşlarına, bu ülkede yayılan yeni tip koronavirüs sebebiyle seyahatlerini gözden geçirmeleri ve virüsün kaynağı olan Hubei eyaletine seyahat etmemeleri çağrısında bulundu.

ABD Dışişleri Bakanlığı, yazılı bir açıklamayla 23 Ocak'ta yaptığı Çin'e seyahat uyarısını güncelleyerek 3 nolu risk kategorisine yükseltti.

İNGİLTERE, EVDEN ÇIKMAMALARINI İSTEDİ

İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock, yeni koronavirüs salgınının merkezi olan Çin'in Vuhan kentinden son 14 gün içinde ülkeye gelen herkesten kendilerini tecrit etmelerini ve evden dışarı çıkmamalarını istedi.

Hancock, Avam Kamarası'nda yaptığı açıklamada, koronavirüsünün semptomları görülmedikçe genellikle yayılmadığını belirtti ancak bundan yüzde yüz emin olunamayacağını vurguladı. Hancock, "Bu nedenle son 14 gün içinde Vuhan'dan dönen herkesten kendilerini tecrit etmelerini istiyoruz. İçeride kalın ve diğer insanlarla temastan kaçının, Ulusal Sağlık Hizmetleri ile telefon üzerinden iletişime geçin." dedi.  

Hancock ayrıca, Vuhan'dan gelen ve solunum sorunları yaşayanlardan da doktorlarını arayıp bilgi vermelerini ve klinik tavsiyesi olmadan evden çıkmamalarını istedi. 

AVUSTRALYA: EVDE KALIN

Avustralya'nın Yeni Güney Galler eyaletinde Çin'den dönen öğrencilerden yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) salgınının yayılmasına karşı önlem olarak iki hafta evde kalmaları istendi.

Yeni Güney Galler Eğitim Bakanı Sarah Mitchell, yaptığı açıklamada, "Ebeveynlerden, çocuklarını (iki hafta) evde tutmalarını istiyoruz." dedi. 

Yeni tip koronavirüsün kuluçka döneminin 14 güne kadar çıkabildiği belirtiliyor. 

Ülkede şimdiye kadar en az 4 vaka tespit edildi.

BİR HAFTADA ZİRVEYE ÇIKABİLİR

Çin'de 2003'te şiddetli akut yolu sendromunun (SARS) önlenmesinde görev alan bir bilim adamı, bir hafta içinde yeni tip koronavirüs salgınından etkilenen kişi sayısının zirveye çıkabileceği uyarısında bulundu.

Çin'de 2003'te etkili SARS salgınına karşı kurulan Ulusal Uzmanlar Grubu'nda yer alan Lin Ciangtao, yerel basına verdiği demeçte, günlük açıklanan rakamlara bakıldığında enfeksiyon kapan kişi sayısının çok hızlı arttığını söyledi.  

Lin, "Şahsi görüşüm koronavirüsten hastalanan kişi sayısı bir hafta içinde zirveye çıkabilir. Bu kez aldığımız önlemler çok güçlü olduğundan virüsten etkilenen sayısının yurt dışında belirtilen rakamlar kadar yüksek olmayacağını düşünüyorum. Ancak bir hafta içinde zirveye ulaşacak, sonra da hızlı şekilde düşecektir." ifadelerini kullandı. 

ÇİN, MÜCADELE İÇİN 8.74 MİLYAR DOLAR AYIRDI

Çin Maliye Bakanlığı ve Ulusal Sağlık Komisyonundan yapılan ortak açıklamaya göre, 2019-nCoV salgınını önlemek için 60,33 milyar yüen (yaklaşık 8,74 milyar dolar) tahsis edildi. 

Çin Vuhan koronavirüs