Down sendromlu genç kızın hedefi, ilk kadın belediye başkanı olmak...

34 yaşındaki, down sendromlu Eleonore Laloux, 8 Mart Dünya Kadınlar günü yaklaşırken, Fransa'da düzenlenecek belediye seçimleri adayı genç kadın, tüm kadınlara örnek olacak bir mücadele veriyor.

Down sendromlu Fransız Eleonore Laloux, hayatı boyunca 'diğer insanlar' gibi olabilmek için mücadele etmiş. Şimdi 34 yaşında olan bu genç kadın, yeni bir savaş veriyor; bu ay yapılacak belediye seçimlerini kazanıp Fransa'nın ilk down sendromlu kadın belediye başkanı olmak...

Fransa'da belediye seçimlerinin ilk turu 15, ikinci turu ise 22 Mart tarihlerinde gerçekleştirilecek.

Yüzünde kocaman gülümsemesi, cesur bir kararlılığa sahip Laloux, Fransa'nın kuzeyindeki memleketi Arras'ta daha temiz bir kasaba, engelliler için daha kolay ulaşım, daha adil bir toplum için destekleri kazanmaya can atıyor. Laloux, "Down sendromuyla yaşamak için çok mücadele ettim, artık rahatsız olmuyorum. Şimdi hayata dahil olmak için savaşıyorum. Engellilerin de toplumda yeri var" sözleriyle ifade ediyor azmini...

Laloux'un ailesi, genç kızı özel bir eğitim kurumuna vermek istememiş, kızlarının 'zorbalarla' mücadele etmesine yardımcı olup, özel bir hastanede iş bulmasına yardımcı olacak inancı aşılamış. Sahip olduğu özel durumla barışan ve ailesinin her zaman desteğini alan Laloux da, down sendromluların sosyal hayatta karşılaştığı damgalamalara meydan okuyan 'Eleonore'un Dostları' adlı derneği kurup, "Down Sendromu mu, ne olmuş? isimli bir de kitap yazdı. 

Genç kızın bu azmi, onu siyasete adım atmaktan da alıkoymamış. Ekonomik olarak sıkıntıların yaşandığı Fransa'da 40 bin nüfusa sahip Arras için öncelik listesi hazırlayan Laloux, işitme ve görme engellilere yardımcı olacak ses ve braille alfabesi desteği, tekerli sandalyeler için rampalar, otobüslerde kolaylık, köpekler için özel parklar gibi bir dizi ihtiyaç belirledi. "Kafamın içinde pek çok fikir var. Sabah akşam onlarla çalışıyorum" sözleriyle ifade ediyor Eleonore. 

down sendromu Fransa belediye seçimleri